Når livet gør ondt:

Til eleven

Hvad er selvskade? Hvorfor vælger nogle unge at skade sig selv? Er det bestemte typer af unge, som selvskader? Kan selvskade smitte? Og hvordan kan man støtte en ven, som selvskader?

Materialet ”Når livet gør ondt” prøver at besvare de spørgsmål og se nærmere på nogle af de myter og fordomme, som er knyttet til selvskade. I en række film og artikler fortæller en række unge om deres oplevelser med selvskade: hvad der fik dem til at begynde, hvordan deres liv ændrede sig mens de selvskadede – og hvordan de kom videre. Deres historier bliver kommenteret af tre eksperter, som arbejder med at behandle unge selvskadere. Eksperterne beskriver i de tre introduktionsfilm, hvordan læger og psykologer ser på selvskade.

For at lave dette materiale har vi talt med en lang række unge om deres oplevelser med selvskade og spiseforstyrrelser. Deres historier er meget forskellige, men de har noget til fælles:

Hvis man skader sig selv, gør man det altid af en grund. Det har en funktion for dem, der gør det. For nogle af dem ligger der alvorlige oplevelser og følelser bag som lavt selvværd, mobning eller et utrygt hjem.

Vi foreslår, at man læser og reflekterer over spørgeskemaet først. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget vi ved om selvskade – og hvor meget vi tror, vi ved.