Aktiviteter

Påvisning af stivelse

Formål

Du skal påvise stivelse i forskellige madvarer.

Teori

Hvis du har læst om markonæringsstoffer ved du allerede, at stivelse er et polysakkarid. Et polysakkarid er en lang kæde af sukkerenheder.

Stivelse er en god kilde til energi, der også mange gode næringsstoffer i stivelse.

I Ghana bliver der spist rigtig mange kulhydrater. Faktisk består ghanesisk kost af cirka 77 procent kulhydrater, en stor del i form af stivelse. Ghana er et af de lande i verden, hvor der er allerflest kulhydrater i kosten.

At spise mange kulhydrater afslører, hvor meget protein og fedt en befolkning spiser, eller nærmere ikke spiser. Hvis der er mange kulhydrater i kosten, vil der automatisk være mindre af de andre næringsstoffer.

Materialer
  • Forskellige fødevarer I mistænker for at indeholde stivelse
    • Almindelige ghanesiske fødevarer kunne for eksempel være:
      • Majs (majsmel opblandet i vand)
      • Ris (rismel eller kogte ris)
      • Moste bønner
      • Søde kartofler
      • Cassava
      • Yams
      • Plantains (madbananer)
      • Tomat
      • Aubergine
      • Peberfrugt
    • Almindelige danske fødevarer kunne være:
      • Pasta (kogt)
      • Kartofler
      • Hvidt brød
      • Mel
      • Gulerødder
      • Æble
      • Banan (Eventuelt med forskel på modenhed)
      • Find selv på flere
  • Reagensglas
  • Tallerken eller lignende
  • Skærebræt
  • Kniv
  • Pipetter
  • Jod-jod-kalium indikator
Fremgangsmåde
  1. Du skal starte med at læse opgavens teoriafsnit, hvis du ikke allerede har gjort det. Et teoriafsnit indeholder en tekst med det fakta eller baggrundsviden, der skal til for at forstå en opgave.
  2. Før i tester fødevarerne, skal I lave en hypotese for hver af de fødevarer I tester. Tror I, at der er stivelse i eller ej? Skriv jeres hypoteser ind i skemaet nedenfor.
  3. Put de fødevarer, der skal blødes op i vand, i reagensglasene
  4. Skær de andre fødevarer midt over
  5. Dryp med jod-jod-kalium indikator. Hvis der er stivelse tilstede, så farver indikatoren blåt eller sort. Hvis der ikke er stivelse til stede, er indikatoren gullig.
  6. Noter jeres resultater i skemaet

Det er interessant at teste forskellige fødevarer, der minder om hianden. For eksempel plantain, umodne bananer og modne bananer.

Der kan også være forskel på de forskellige dele af en frugt eller grøntsag.

Man kan også teste om der er stivelse i både en rå kartoffel og en kogt kartoffel.

Vær kreativ.

Resultater

Skriv hypoteser og resultater ind i et skema som dette:

FødevarerHypoteseResultat
Ris
Casava
Kartoffel
Brød
Diskussion/konklusion

Besvar arbejdsspørgsmålene

Kost og sundhed

Til venstre kan du finde de forskellige aktiviteter, der hører til under dette emne.

Tryk på + for at se mere.

Foto: Jakob Nybroe – Ghana Venskab

Kost og sundhed: Øvrige emner