Videnskab

Se videoen: Vanvittige mængder af græshopper invaderer lande i Afrika

Det er 70 år siden, at der sidst var så mange græshopper i landene Kenya og Etiopien.

Foto: Sumy Sadurni/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


11 marts, 2020



Du kan nærmest ikke strække en arm ud uden at ramme en græshoppe. Sådan er situationen i de områder af Østafrika, der er plaget af gigantiske sværme af græshopper.

Græshopper er sjove at kigge på – og at prøve at fange. Men det er knap så sjovt, hvis der er så mange græshopper i luften, at himlen ser sort ud.

Sådan er det lige nu i det østlige Afrika. Her har der været græshoppe-plage cirka siden nytår. Det skriver DR. Enorme sværme af græshopper er rejst fra ørkenen i Yemen til Somalia, så Etiopien, Kenya, Tanzania, Uganda og senest Sydsudan.

Græshopper

  • Den type græshoppe, som plager Østafrika, hedder ørken-vandre-græshoppen.
  • En enkelt græshoppe lægger cirka 80 æg, der bliver til nye græshopper.
  • Til juni kan der være over 500 gange så mange græshopper i Østafrika, som der er nu.

Kilder: DR, Videnskab.dk

Og græshopper er søde dyr. Problemet er bare, at de æder alt grønt, de kommer forbi – også de afgrøder på markerne, som menneskerne skal leve af.

Nu frygter FN, at græshopperne kan skabe en sult-krise i Østafrika, skriver Jyllands-Posten.

Hvorfor vælter græshopperne frem?

I Østafrika har der været ekstrem tørke i flere år. I år så det endelig bedre ud for landmændene, som havde problemer med at få afgrøderne til at gro – pludselig kom der mere regn.

Men ændringen i vejret var også godt nyt for græshopperne. De har det bedst i ørken-områder, hvor der både er regn og høj varme. Og det var der pludselig i Østafrika.

Det er 70 år siden, at der sidst var så store problemer med græshopper i Kenya og Etiopien.

Nu prøver FN at stoppe den store sværm af græshopper ved at sprøjte dem med insekt-gifte – eller måske nærmere bombe dem.

Insektgiftene bliver kastet ud over græshopperne fra fly, skriver mediet Videnskab.dk. Ifølge forskere er det den eneste måde at bekæmpe flokkene af græshopper, når de først er blevet så store.

Kommer der flere græshopper i fremtiden?

Når vejret ændrer sig, kan det altså påvirke græshopperne. Så betyder klima-forandringerne, at vi skal regne med flere græshoppe-plager i fremtiden?

Græshoppe-forskeren Malcolm Burrows fortæller til Videnskab.dk, at han ikke kan sige, om klimaforandringer fører til flere eller færre græshopper.

Men han kan sige, at der kommer flere græshopper, hvis vejret bliver mere uregelmæssigt:

”Hvis der kommer mere regn i de våde perioder, og der bliver mere tørt i tørke-perioderne, så vil der uden tvivl komme flere græshopper ud af ørkenen,” siger han til Videnskab.dk.

Her kan du se, hvor vildt det ser ud, når græshopperne indtager Kenya:

LÆS OGSÅ: Bliver fly-billetter dyrere? Ny vigtig rapport viser, hvordan Danmark kan nå klima-mål




© Copyright - seismo 2019