Ghanas Historie

Langt før vores tidsregning og frem, har der været mange forskellige folk og samfund i det område, vi i dag kalder Ghana.

Man ved, at der fra 1300-tallet opstod nogle store riger i Nordghana. Rigerne handlede med guld.

I 1500-1600-tallet begyndte europæerne at bygge handelsstationer ved Ghanas kyst. De ville gerne købe guld. Der blev også handlet med andre ting for eksempel elfenben og slaver.

De første europæere, der byggede handelsstationer på Guldkysten, var portugiserne, englænderne og hollænderne. Danskerne kom også til Guldkysten, og i 1659 byggede man et fort med navnet Frederiksborg. I 1661 blev der bygget endnu et fort – Christiansborg.

Herunder kan du se et maleri af Fort Christiansborg. Billedet er fra starten af 1800-tallet.

Foto: Creative commons

Fort Christiansborg ligger der endnu. Der er mange forskellige lande, der har kontrolleret fortet, men da Ghana blev uafhængigt i 1957, overtog ghaneserne det. I dag hedder fortet Osu Castle.

Før Ghana blev uafhængigt var landet blevet koloniseret af briterne. Det vil sige at hele området var styret af Storbritannien. Briterne koloniserede området fra 1901. De kaldte det Guldkysten.

Med tiden blev briterne mere og mere upopulære. Og til sidst blev Ghana befriet.

Efter Ghanas uafhængighed var den første tid præget af politisk ustabilitet. Men i halvfemserne blev der gennemført nogle demokratiske reformer. Og i dag regnes Ghana for at være et af de mest stabile demokratier i Afrika.

Kort om Ghana

Billedet her er fra Osu Castle, der ligger i det sydlige Ghana ud til kysten.

Fortet blev bygget af Danmark tilbage i 1600-tallet. Dengang blev det kaldt Fort Christiansborg.

Foto: Creative commons

Øvrige

Underemner

  • Klima

  • Demografi

  • I-lande og U-lande

  • Kost og sundhed

  • Vandforsyning og sanitet

  • Elektricitetsforsyning