Introduktion til genren Vejledning
Her bør være en kort intro til genren i stil med. Her finder du materiale, øvelser og opgaver til genren Vejledning. Start med at se filmen og læs eller lyt til emnerne herunder efter behov, inden du går i gang med øvelserne. Ord som er understreget med et prikket linje, har en ordforklaring som du kan læse ved at holde musen hen over ordet. Alle ordene kan du også læse eller lytte til i den tilhørende ordforklaring oversigt.
God arbejdslyst.
Kom godt i gang
Hvad er en vejledning?
En vejledning er en fakta-tekst, som fortæller så præcist som muligt, hvordan jeg udfører en opgave.
Jeg bruger en vejledning, når jeg skal have hjælp til at samle eller udføre en ting. For eksempel kan jeg bruge en vejledning, når jeg sætter en hylde op eller maler en væg. Jeg kan også bruge en vejledning, når jeg bager en kage, så kalder vi det ofte en opskrift.
Nogle vejledninger består kun af tekst eller kun af billeder. Nogle vejledninger består af både tekst, billeder og video. Lige meget om vejledningen består af tekst, billeder eller video, så har de det til fælles, at de er bygget op trin for trin. På den måde bliver jeg hjulpet igennem arbejdet fra start til slut.
En god vejledning fortæller, også om der er nogle ting jeg skal forberede. Det kan for eksempel være, at jeg skal tænde for ovnen før jeg begynder at røre ingredienser sammen, så ovnen er varm, før jeg sætter brødet ind i ovnen. Eller det kan være at jeg skal dække gulvene af med afdækningsplast, før jeg begynder at male, så der ikke kommer maling på gulvet.
Måske skal læseren af vejledningen først samle noget værktøj sammen før de begynder at opsætte en hylde. Dette kan skrives som en punktopstilling, så det bliver let at komme i gang med at bygge.
Her er en punktopstilling med de ting jeg skal sikre mig, at jeg har, før jeg sætter hylden op:
- Birketræ i 25 x 60 x 2 cm
- 2 stk. hyldeknægte
- Skruemaskine
- Skruer og rawplugs
- Tommestok
- Vaterpas
- Blyant
Efter forberedelserne vil der være billeder og / eller tekst som viser trin for trin, hvordan du udfører opgaven.
Ofte bruges der fagord til det, der skal udføres. Hvis alle og enhver skal kunne følge vejledningen, er det en god ide at lave en faktaboks, som forklarer eller uddyber nogle fagord. Det kan også være sikkerhedsforanstaltninger eller hygiejne jeg skal tage højde for.
Til sidst kan du vise gode forslag til at pynte eller forbedre det, vejledningen har vist. Det kan for eksempel være at foreslå at skære brødet i tykke skiver før det serveres. Eller at placere et billede på hylden, før den skal vises frem.
Eksempler på vejledning med tekst, billeder og video
Vi læser vejledninger fra venstre mod højre, og oppefra og ned. Hvis der er spalter, læses venstre spalte først og bagefter højre spalte.
- Brød med tyttebær, Coop
- Indretning, Bonnier
- Kun tegninger og overskrift, Region Sjælland
- Billeder og tekst, Sundhedsstyrelsen
- Kun tekst, Sundhedsstyrelsen
- Video af hvordan du vasker hænder (40 sekunder), Sundhedsstyrelsen
Alle eksempler åbner i et nyt faneblad
Layout af vejledning
Vejledninger kan se meget forskellige ud. Men der er nogle ting som skal være tydelige i layoutet for at vi kalder det en god vejledning.
Vejledningen skal kunne læses eller ses fra venstre mod højre, og oppefra og ned. Trin for trin.
Hvis der skal forberedes noget, er det godt at vise det helt fra start. For eksempel at tænde ovnen, så den er varm, når brødet skal bages. Eller at afdække gulvet før du begynder at male, så der ikke kommer maling på gulvet. Du kan også vise en materialeliste i starten over de ting, der skal bruges og findes frem først, så du ikke skal lede efter tingene.
Måske skal du have en faktaboks, hvor du kan forklare nogle fagord eller du skal gøre opmærksom på nogle sikkerheds- eller hygiejne- regler, der skal overholdes.
Beslut dig for, hvordan tekst, billeder, faktaboks eller video skal stilles op, så det bliver så nemt for læseren at læse og forstå din vejledning som muligt.
Værktøjskasse
Opgaver
Opgave G niveau
Du skal lave en vejledning, som kan bruges på dit værksted.
Du vælger selv, hvad din vejledning skal vise.
Du skal beslutte dig for, om det du skal vise bedst vises med tekst og billeder eller med tekst og kort video med voice-over.
Dine billeder eller video skal du selv fotografere eller optage på en mobiltelefon, af dit eget arbejde på værkstedet. Du skal selv skrive teksten på en computer og du har mulighed for at bruge tale til tekst.
Du skal bruge de fagord, som bruges på dit værksted. Det kan være en god idé at forklare nogle fagord i en faktaboks, så modtageren af din vejledning forstår vejledningen.
Du skal lave et layout, så det passer til en vejledning.
Du skal gemme din vejledning i din arbejdsportfolio.
Mål for dansk – G-niveau
Tale og lytte
- Kommunikationssituationer
Læsning og fortolkning
- praksisnære sagtekster
- simple analysebegreber
- billeder
Skriftlig fremstilling
- sproglig korrekthed og variation
- ordklasser og morfologi
- sætningen og dens væsentligste led
- elektroniske ordbøger og opslagsværker
- kommunikationssituationen
- komposition og sammenhæng
- skriveprocessen
- skriftlig argumentation.
(Kilde: UVM. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, april 2019. Lærerplan dansk)
E og D niveau i dansk
Udover opgavekravene skal du på E- og D- niveau i dansk også kende og bruge analysebegreber og modeller. Det skal du vise ved at skrive en afsluttende tekst i din vejledning, hvor du viser, hvordan du kan bruge kommunikationsmodellen i forhold til din vejledning.
Derudover skal du skrive en evaluering af dit arbejde og produkt og som afslutning skal du perspektivere vejledninger generelt ved for eksempel at se på, hvordan bruges vejledninger i dag, og hvilken kvalitet har de, og kan der være ulemper/fordele ved vejledninger, du ikke kender afsenderen på.
Kommunikationsmodellen
Du skal derfor kende Kommunikationsmodellen: Afsender – Budskab – Modtager
Afsender: Den der vil fortælle, forklare eller vise noget
Budskab: Det der skal fortælles, forklares eller vises
Modtager: Den der skal bruge det der bliver fortalt, forklaret eller vist
Hvis du for eksempel vil forklare, hvordan du bruger en symaskine, så skal du finde ud af hvem det er modtageren, og som skal forstå hvordan de bruger en symaskine. Er det en nybegynder eller én der er øvet og kender til at sy? Hvis det er en nybegynder skal de have forklaret nogle fagord og ikke gøre forklaringen for lang og for svær.
Så du skal tilpasse dit budskab, så din vejledning passer til modtageren.
Det er dig der er afsender, fordi det er dig der laver vejledningen.