Aktuelle emner med SeismoGram
Vælg blandt de mange forslag til emner her på siden, eller søg selv blandt mere end 2.000 artikler, som findes i artikelbasen på seismo.dk.
Under redskaber kan I få hjælp til at planlægge, gennemføre og finde en måde at dele jeres viden og holdning til et emne på.
Redskaberne I tilbydes her er tilrettelagt til at arbejde med aktuelle nyheder i samfundsfag.
Samfundsfag er en måde at se på verden på. Alt hvad der sker omkring os kan bruges til at arbejde med samfundsfag. Derfor er nyheder et godt sted at starte.
Få hjælp til at starte arbejdet med et emne, at målsætte, planlægge og gennemføre arbejdet og at vælge en måde at formidle det på.
Aktuelle samfundsfaglige emner
Sexisme
I 2020 satte tv-vært Sofie Linde gang i debatten om sexisme på danske arbejdspladser. Debatten har rejst flere spørgsmål: Hvornår er noget sexisme? Hvorfor er det et problem så mange steder i samfundet? Hvad kan vi gøre for at ændre det?
Rigsretsagen
Inger Støjberg skal for en rigsretssag. Hvad er en rigsretssag egentligt? Hvilke politiske handlinger fik retsretssagen til at rulle? Er du enig i, at Inger Støjberg skal for en rigsretssag?
Klima – en verden i krise
Hvad menes der med ordet klimakrise? Hvad tænker du selv om klimakrisen? Hvilken politik synes du, der skal føres på klimaområdet? Hvordan påvirker klimakrisen og en eventuel løsning Danmarks økonomi i nutid og fremtid?
Coronakrisen
Pandemien er over os. Hvilke politiske beslutninger er der taget på grund af Coronakrisen. Hvad kommer Coronakrisen til at betyde for Danmarks økonomi? Hvad synes du er blevet håndteret på den rigtige måde og hvad skulle være gjort anderledes?
Kønsidentitet og politik
Hvad betyder ligestilling og lige rettigheder i forhold til køn og identitet? Hvad sker der på politisk netop nu som har betydning for lige rettigheder for alle? Hvilke betydning har politiske forandringer for samfundet og vores liv sammen? Hvilken betydning har det for dig, at du selv kan definere dit køn og din identitet?
Ytringsfrihed under corona
Siden Grundloven blev skrevet i 1849, har vi haft ytringsfrihed i Danmark. Hvad betyder ordet ytringsfrihed? Hvad betyder ytringsfriheden for vores danske demokrati? Hvilken betydning har ytringsfrihed for et samfund? Hvordan synes du politikerne har håndteret ytringsfriheden under Coronakrisen?
Personen Greta Thunberg
Hvordan blev en ung pige fra Sverige billedet på klimakampen? Hvordan fik hun unge til at demonstrere over hele verden? Har hun haft en reel indflydelse på politikerne og klimakampen? Hvad kunne du selv finde på at gøre i kampen for et bedre klima?
Menneskerettigheder
I 1948 blev 30 menneskerettigheder vedtaget af FN. Hvilke rettigheder er der tale om? Hvad truer menneskerettigheder rundt omkring i verden? Hvordan kan Danmark som nation gøre noget, at menneskerettighederne bliver overholdt? Hvad betyder menneskerettighederne for dig, hvilken rettighed synes du er vigtigst og hvorfor?
Demokrati
I Danmark har vi haft demokrati i over 100 år. Men sådan er det ikke alle steder i verden. Hvad er demokrati? Er det den bedste måde at styre et land på? Hvor kæmper folket for at få demokrati? Har coronakrisen haft indflydelse på demokratiet i verden?
På vej – tværfaglige emner
Vacciner
Siden coronakrisen startede i 2019 har hele verden talt om virus og vacciner. Men hvordan virker en vaccine? Hvornår er den sikker nok at tage? Hvorfor nægter nogen at tage en vaccine? Hvem skal bestemme, om vi skal have en vaccine?
Klima – regnskovene
En stor del af verdens regnskove forsvinder. Hvor findes der regnskove? Hvilke årsager er der til at regnskovene forsvinder? Hvad betyder regnskovene for Danmark, verden og klimaet? Hvad gør politikerne? Kan vi selv gøre noget?
Klima – naturkatastrofer
I takt med at klimaet forandrer sig, oplever vi flere og flere naturkatastrofer. Hvordan kan det være? Hvordan opstår oversvømmelser, skovbrande og orkaner? Kan vi nå at ændre udviklingen og hvad skal der til?
EU og klimaaftalen
Verden står over for en temperaturstigning på grund af en øget drivhuseffekt. De 27 lande i EU er blevet enige om en aftale der skal sørge for, at vi udleder mindre CO2. På hvilke måder udleder vi CO2? På hvilke måder bidrager CO2 til drivhuseffekten? Hvad går klimaaftalen ud på? Er det nok? Og hvad gør vi i Danmark?
Klima – koraller
Koralrevene er truet over hele verden. Hvorfor dør verdens koraller? Hvorfor er det vigtigt, at vi bevarer dem? Hvad gør politikerne? Hvad betyder revene for dyr, mennesker og verdens have? Hvad vil du foreslå der bliver gjort for at redde koralrevene?
Udgives til skoleår 21/22