SeismoGram - Arbejd med nyheder i undervisningen
  • Temaer og events
  • EU
  • Artikler
  • Explainer
  • Om
  • Søg
  • Menu Menu

    Ung i fremtidens byggeri

    • Struktør
    • Maler
    • Snedker

    Maler

    Som bygningsmaler står du ikke bare hele dagen og maler hvide vægge. Tværtimod kan malerarbejdet være meget afvekslende og kreativt.

    Arbejdsopgaverne spænder vidt, og en vigtig del af arbejdet går ud på at vælge de rigtige produkter. Det kræver både viden om materialer og teknikker, men også om farver og trends.

    Nogle bygningsmalere arbejder med at restaurerer gamle huse. De tillærer sig gamle maleteknikker som for eksempel marmorering, ådring og skabelonsmaleri.

    Der er mange muligheder for at videreuddanne sig, når man er færdiguddannet bygningsmaler. Malerfaget har for eksempel sin egen videregående uddannelse.

    Man kan også læse videre til bygningskonstruktør eller diplomingeniør.

    Der er endnu flere muligheder, hvis du har taget en EUX. Så har du både et svendebrev og en studenterhue. Og det giver adgang til universitetet.

    Du kan sågar søge ind på den meget prestigefyldte konservatoruddannelse. Men så skal du have meget gode karakterer. Konservator er nemlig en af de uddannelser, der har det højeste snit overhovedet.

    Du kan læse mere om uddannelsen til bygningsmaler her

    Skabelon Maleri

    I denne aktivitet skal du afprøve den gamle maleteknik skabelon maleri.

    Materialer

    • Maling
    • Skabelon
    • Malertape

    Teknikker

    • Skabelon maleri
    • Farveefterligning
    • Håndtering af malertape

    Formål

    Du skal lære den teknik, der hedder skabelon maleri.

    Du skal lave din egen skabelon. Skabelonen skal være inspireret af noget konkret. Du skal farveefterligne efter din inspirationskilde. Og så skal du lære at håndtere malertape.

    Teori

    Skabelon maleri

    Den teknik, der kaldes skabelon maleri, er mange hundrede år gammel. Malerne brugte oprindelig teknikken til at imitere tapeter. Tapeter var nemlig meget dyre. Men med en skabelon i hånden kunne malerne gentage de samme mønstre igen og igen. Ligesom på et tapet.

    I dag kan man købe færdige skabeloner i mange farvehandler og hobbebutikker. Men traditionelt set skar malerne selv deres egne unikke skabeloner. Malerne lavede deres egne designs. Og de fandt ofte inspiration i ornamenter eller i naturen.

    I dag bruger malere stadig skabeloner til rigtig mange opgaver. Skabelon maleri giver nemlig et helt unik og personligt præg.

    Farveefterligning

    Ordet farveefterligning siger næsten sig selv. Farveefterligning betyder nemlig, at maleren skal efterligne en bestemt farve, som en kunde har bestilt. Og det er faktisk ikke helt nemt.

    Farveefterligning kræver viden om farveblanding. Altså viden om hvordan de forskellige farver ændrer sig, når de bliver blandet sammen.

    Malertape

    Malertape bruges til at få pæne lige streger, når man maler. Og håndtering af malertape virker måske også meget lige til. Men det er kræver faktisk lidt, hvis ikke bare malingen skal løbe ud i hinanden.

    Billeder af: Dekorationsmaler Lisbeth Kromann

    Sikkerhed

    • Forklæde
    • Afdækning

    Hvis du ikke vil risikere at få maling på dit tøj, er det en god ide at tage et forklæde eller anden beskyttelse på.

    Det kan også være en god ide at dække af med afdækningsplast. Hvis man ikke vil have malerpletter over det hele. Vær især opmærksom på, at du ikke får maling under dine sko. Hvis du har maling under skoene, så kan du sprede maling fra afdækningen og ud på gulvet, når du går rundt.

    Noget maling kan være lokalirriterende. Det bør ikke bruges til aktiviteten.

    Du skal bruge

    • Malling.
    • Lærred eller lignende.
    • Pensler, svamp eller rulle.
    • Malertape.
    • Skabelon.

    Skabeloner kaldes også stencils. Og der er mange måder at lave dem på. Måske har din skole tegneplader og en folieskærer. Hvis ikke kan man også blot skære skabeloner ud i noget tykt blankt karton.

    Find inspiration

    Traditionelt set har malerne fundet inspiration til skabelon maleri i ornamenter, og i naturen. Ornament betyder egentlig bare udsmykning. Et ornament kunne for eksempel være et mønster eller en figur, der kan gå igen og igen i skabelon maleriet.

    Du kan også finde inspiration i naturen, hvis du vil. Men du må også godt finde inspiration andre steder. Det vigtigste er, at du finder inspiration i noget, der er ret konkret.

    Et blad er for eksempel ikke bare et blad. Alle blade ser forskellige ud, og har deres egne farvenuancer. Det er de nuancer du skal prøve at ramme, når du senere skal farveefterligne.

    Lav en skitse

    En skitse er en plan over, hvordan dit maleri skal se ud. Du skal tage højde for nogle succeskriterier, når du laver din skitse:

    • Du må ikke bruge farver direkte fra tuben. Du skal blande selv.
    • Du må kun bruge farver, der er farveefterligninger fra din inspirationskilde.
    • Du skal bruge minimum 4 farveefterligninger.
    • Mindst en af farverne skal være i en lys kulør. Det betyder, at den skal være blandet op med hvid.
    • Brug den lyseste farve som baggrundsfarve.
    • Du skal bruge malertape mindst en gang.
    • Du skal lave mindst en skabelon, der bliver gengivet tre gange.

    Det er svært at skære helt cirkelrunde detaljer ud. Tænk i det hele taget over, hvor snørklet din skabelon skal være eller ikke være, hvis maleriet skal blive pænt.

    Lav din skabelon

    Når du har lavet skitsen over, hvordan dit maleri skal se ud, skal du designe din skabelon. Når du bruger karton, kan du overføre motivet til kartonen på to måder.

    Hvis din inspirationskilde for eksempel er en blomst du har plukket, så kan du lægge den oven på pappet, og tegne rundt om den. Hvis din inspirationskilde er baseret på et mønster, du selv har fundet på, kan du også tegne mønsteret direkte på pappet.

    Måske har du fået inspiration fra et billede i en bog. Så kan du lægge en plastiklomme oven på den siden i bogen, hvor billedet er. Tegn billedet af på plastiklommen. Put herefter pappet ind i plastiklommen.

    Når skabelonen er tegnet, skal den skæres ud af pappet. De huller, der er tilbage i pappet, er det motiv, der bliver overført til dit maleri.

    Farveefterligning

    Kig grundigt på din inspirationskilde. Nu skal du prøve at efterligne den lyseste farve.

    Når du er så tæt på netop den farve, som du kan komme. Så er det snart tid til at grunde dit billede.

    Hvis du har flere farver, der skal være en del af baggrunden, så blander du også dem.

    Malertape

    Inden du begynder at male, skal du tage stilling til, hvor din malertape skal være.

    Start med at grunde dit billede i den lyseste farve du vil bruge. Når malingen er tør sætter du din malertap der, hvor du vil have din kant. Herefter maler du tapen over med grundfarven.

    Når tapen bliver malet over med grundfarven så bliver kanterne på tapen lukket af, og de andre farver kommer ikke til at trække ind under tapen.

    Herefter maler du halvt ind over tapen med den mørkere farve.

    Herunder kan du tydeligt se, hvordan malingen er trukket ind under tapen på det grå maleri. På det andet maleri er kanten helt skarp.

    Nu er det tid til at bruge skabelonen

    Hvis du ikke allerede har taget stilling til, om skabelon maleriet skal gå igen i lige linje, forskudt, spejlvendt eller noget helt fjerde, så skal du gøre det nu. Skitsér eventuelt med en let blyant, så du har en ide om, hvordan maleriet kommer til at se ud.

    Måske har du allerede bestemt dig for, hvilken eller hvilke farver, der skal gengives med skabelonen. Her er det en god ide at farveefterligne de mørkeste farver på din inspirationskilde. Så dækker farverne lettere de lyse grundfarver.

    Når maleriet er færdigt – Resultater og konklusion

    Når malingen er tørret er dit skabelon maleri færdigt.

    Resultater

    Evaluer jeres billeder med en makker eller i en lille gruppe. Snak om:

    • Hvad er jeres umiddelbare tanker om hinandens malerier?
    • Hvad tror I inspirationskilden har været? Er det tydeligt?
    • Er farveefterligningerne vellykkede? Er der brugt mindst fire, og har en af dem en lys kulør?
    • Hvordan fungerer farverne sammen? Havde det været bedre med nogle andre farver?
    • Er der brugt malertape? Hvor vellykket er det blevet, er stregerne skarpe?
    • Hvordan er det gået med skabelonen? Er stregerne skarpe her? Er der mindst en skabelon, der går igen tre gange?

    Konklusion

    • Forklar med dine egne ord, hvad skabelon maleri er.
    • Hvad har du lært om at blande farver og bruge malertape?
    • Kunne du forestille dig, at din skabelon og de farver du har brugt, kunne bruges på rigtige vægge? I hvilke typer af rum ville de passe ind? Spørg gerne din makker til råds.

    Arbejd videre med skabeloner

    Kender du Banksy? I virkeligheden er der ikke rigtig nogen, der kender Banksy, kunstnerens identitet er nemlig aldrig blevet afsløret.

    Banksy laver det man kalder street art. Altså gadekunst, ligesom grafitti. Det er nok derfor den mystiske kunstners identitet til at starte med var hemmelig. Og det er den altså stadig.

    Noget af det, der kendetegner Banksys værker er, at de tit er lavet med stencils. Stencils er det samme som skabeloner. Og så bruger Banksy ofte eksisterende ting i byrummet til at gøre værkerne mere interessante, sjove eller tankevækkende. Banksys kunst er nemlig ofte meget politisk.

    Undersøg Banksys værker ved at søge på nettet.

    Der er også lavet dokumentarer om Banksy for eksempel: Banksy does New York.

    Med inspirations fra Banksy, kan I selv prøve, at bruge de teknikker I har lært fra skabelon maleri, til at lave street art.

    Tænk over, at teknikken skabelon maleri, er lavet for at være dekorativ. Street art kan også være dekorativt, men der er typisk mindre fokus på farver og detaljer, og mere fokus på et budskab.

    Uddannelsessteder

    Hvor kan jeg uddanne mig til bygningsmaler?
    Der er 17 skoler i Danmark, hvor du kan uddanne sig til bygningsmaler.

    Jylland:

    • EUC Nord
    • TECHCOLLEGE
    • Tradium
    • Uddannelsescenter Holstebro
    • College 360
    • AARHUS TECH
    • Syddansk Erhvervsskole – Vejle
    • Rybners – EUD
    • EUC Syd

    Fyn:

    • Svendborg Erhvervsskole
    • Syddansk Erhvervsskole – Odense

    Sjælland og øerne:

    • EUC Nordvestsjælland 
    • EUC Sjælland
    • ZBC Slagelse
    • U/Nord
    • TEC

    SeismoGram

    Pressenævnet

    Menu

    • Om SeismoGram

    Nyhedsbrev

    © Copyright - seismo 2019
    Scroll to top

    Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte giver du tilsagn, om at det er ok med dig.

    Godkend brug af cookiesAfvis brug af cookiesIndstillinger

    Cookie and Privacy Settings



    How we use cookies

    We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.

    Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.

    Essential Website Cookies

    These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.

    Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.

    We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.

    We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.

    Other external services

    We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.

    Google Webfont Settings:

    Google Map Settings:

    Google reCaptcha Settings:

    Vimeo and Youtube video embeds:

    Privacy Policy

    You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.

    Privatlivspolitik
    Godkend alle Afvis brug af cookies.