Maler
Som bygningsmaler står du ikke bare hele dagen og maler hvide vægge. Tværtimod kan malerarbejdet være meget afvekslende og kreativt.
Arbejdsopgaverne spænder vidt, og en vigtig del af arbejdet går ud på at vælge de rigtige produkter. Det kræver både viden om materialer og teknikker, men også om farver og trends.
Nogle bygningsmalere arbejder med at restaurerer gamle huse. De tillærer sig gamle maleteknikker som for eksempel marmorering, ådring og skabelonsmaleri.
Der er mange muligheder for at videreuddanne sig, når man er færdiguddannet bygningsmaler. Malerfaget har for eksempel sin egen videregående uddannelse.
Man kan også læse videre til bygningskonstruktør eller diplomingeniør.
Der er endnu flere muligheder, hvis du har taget en EUX. Så har du både et svendebrev og en studenterhue. Og det giver adgang til universitetet.
Du kan sågar søge ind på den meget prestigefyldte konservatoruddannelse. Men så skal du have meget gode karakterer. Konservator er nemlig en af de uddannelser, der har det højeste snit overhovedet.
Skabelon Maleri
I denne aktivitet skal du afprøve den gamle maleteknik skabelon maleri.
Materialer
- Maling
- Skabelon
- Malertape
Teknikker
- Skabelon maleri
- Farveefterligning
- Håndtering af malertape
Formål
Du skal lære den teknik, der hedder skabelon maleri.
Du skal lave din egen skabelon. Skabelonen skal være inspireret af noget konkret. Du skal farveefterligne efter din inspirationskilde. Og så skal du lære at håndtere malertape.
Teori
Skabelon maleri
Den teknik, der kaldes skabelon maleri, er mange hundrede år gammel. Malerne brugte oprindelig teknikken til at imitere tapeter. Tapeter var nemlig meget dyre. Men med en skabelon i hånden kunne malerne gentage de samme mønstre igen og igen. Ligesom på et tapet.
I dag kan man købe færdige skabeloner i mange farvehandler og hobbebutikker. Men traditionelt set skar malerne selv deres egne unikke skabeloner. Malerne lavede deres egne designs. Og de fandt ofte inspiration i ornamenter eller i naturen.
I dag bruger malere stadig skabeloner til rigtig mange opgaver. Skabelon maleri giver nemlig et helt unik og personligt præg.
Farveefterligning
Ordet farveefterligning siger næsten sig selv. Farveefterligning betyder nemlig, at maleren skal efterligne en bestemt farve, som en kunde har bestilt. Og det er faktisk ikke helt nemt.
Farveefterligning kræver viden om farveblanding. Altså viden om hvordan de forskellige farver ændrer sig, når de bliver blandet sammen.
Malertape
Malertape bruges til at få pæne lige streger, når man maler. Og håndtering af malertape virker måske også meget lige til. Men det er kræver faktisk lidt, hvis ikke bare malingen skal løbe ud i hinanden.
Billeder af: Dekorationsmaler Lisbeth Kromann
Sikkerhed
Du skal bruge
Find inspiration
Lav en skitse
Lav din skabelon
Farveefterligning
Malertape
Nu er det tid til at bruge skabelonen
Når maleriet er færdigt – Resultater og konklusion
Resultater
Konklusion
Arbejd videre med skabeloner
Uddannelsessteder
Hvor kan jeg uddanne mig til bygningsmaler?
Der er 17 skoler i Danmark, hvor du kan uddanne sig til bygningsmaler.
Jylland:
- EUC Nord
- TECHCOLLEGE
- Tradium
- Uddannelsescenter Holstebro
- College 360
- AARHUS TECH
- Syddansk Erhvervsskole – Vejle
- Rybners – EUD
- EUC Syd
Fyn:
Sjælland og øerne: