Identitet

Skal vi droppe drenge- og pige-hold? Diskussioner om køn fylder mere i skolen

Seks danske folkeskoler er holdt op med at dele eleverne op i køn i timerne.

Foto: Scott Webb/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


18 november, 2019



På mange skoler er diskussioner om køns-identitet begyndt at fylde mere det seneste år, skriver DR.

I klassen bliver man nogle gange delt op i grupper af piger og drenge. Men hvad nu, hvis man ikke føler sig som det biologiske køn, man er født med?

På mange folkeskoler begynder snakken om køn at fylde mere. Det skriver DR, som har ringet rundt til 176 folkeskoler for at høre, hvor meget og hvordan man diskuterer køn på skolen. På 41 af skolerne oplever personalet, at diskussioner om køns-identitet er begyndt at fylde mere i løbet af det seneste år.

Kønsidentitet er den indre oplevelse af, hvilket køn man er. Og den oplevelse stemmer ikke altid overens med den krop, man er født i.

Trans-kønnede ser ikke sig selv som det biologiske køn, de er født med. Det kan eksempelvis være, at man er født som dreng, men opfatter sig selv som en pige eller omvendt.

Skrotter køns-opdeling

Ifølge DR’s optælling har ni skoler diskuteret, hvordan man kan tale om hinanden uden at bruge kønnede ord som “ham” og “hende”. Seks skoler er helt holdt op med at dele eleverne op i køn i timerne.

En af de skoler, som er begyndt at tale mere om kønsidentitet, er Store Magleby Skole i Dragør:

“Vi ser det for eksempel i idræts-timerne, hvor det er meget klassisk, at man deler op i drenge og piger. Der har været episoder, hvor nogle børn hellere ville være med det modsatte køn, og hvor læreren så har arrangeret lege på en ny måde, så det var med blandede hold,” siger Signe Schandorff, der er didaktisk leder på Store Magleby Skole.

Senere inviterede skolen til et forældre-møde, hvor forældrene kunne tale om køns-spørgsmål.

Selvom der bliver talt mere om kønsidentitet på skolerne og i resten af samfundet, har mange transkønnede det stadig svært.

Faktisk har hver fjerde transkønnede i Danmark prøvet at begå selvmord, viste en undersøgelse i oktober.

Måske kender du én, som har det svært, og som har brug for hjælp? Måske er du selv transkønnet og har det svært?

Hvis du har brug for råd, hjælp eller en at tale med, så kan du ringe til Livsliniens rådgivere på: 70 201 201. Du kan også skrive og chatte med dem her.




© Copyright - seismo 2019