Identitet

Ny undersøgelse: Hver fjerde trans-kønnede har forsøgt selvmord

Mere end hver tredje trans-kønnede føler ikke, at de kan være så åbne om deres køns-identitet, som de gerne ville.

Foto: Lukas Rychvalsky/Pexels

Julius Tromholt-Richter


29 oktober, 2019



Mange trans-kønnede kæmper med så alvorlige problemer, at hver fjerde har forsøgt at tage sit eget liv. Det viser en ny undersøgelse.

Det kan være hårdt når den følelse, som man har inden i, ikke passer med det, som man ser i spejlet. Sådan er virkeligheden for mange trans-kønnede.

Trans-kønnede ser nemlig ikke sig selv, som det biologiske køn, de er blevet født med. Det kan eksempelvis være, at man er født som dreng, men opfatter sig selv som en pige eller omvendt.

Faktisk har hver fjerde transkønnede i Danmark det så svært, at de har prøvet at begå selvmord. Mange transkønnede kæmper nemlig med både angst, ensomhed og selvskade (hvor man gør skade på sig selv). Det viser undersøgelsen Projekt SEXUS, som er lavet af Statens Serum Institut og Aalborg Universitet.

Talskvinde: Det er hårdt at være transkønnet

De nye tal kommer ikke bag på Linda Thor Pedersen, som er tals-kvinde for transkønnede i foreningen LGBT Danmark.

”Det er et udtryk for, at det er et hårdt liv at være transkønnet. Og vi har mange udfordringer. En af dem er, at det er svært for os at få adgang til de sundheds-ydelser, vi gerne vil have. Den periode med uafklarethed kan medføre stress og være med til at gøre, at vi har et dårligere livs-vilkår, siger Linda Thor Pedersen til TV2.

Linda Thor Pedersen mener dog, at sygehus-væsenet er på vej i den rigtige retning. Det er eksempelvis blevet lettere at skifte CPR-nummer (så man får et nummer, som passer til det køn, som man ønsker). I Danmark bliver det heller ikke længere set som en psykisk lidelse at være transkønnet.

Håb for fremtiden

Selvom transkønnede de seneste år er blevet mere accepterede af samfundet, så er der stadig et stykke vej endnu.

36 procent af de transkønnede i undersøgelsen svarer, at de i ringe grad eller slet ikke kan være så åbne omkring deres køns-identitet, som de ønsker.

Linda Thor Pedersen forklarer, at accepten og forståelsen for trans-kønnede i samfundet har rykket sig meget de seneste fem år. Mange er gået fra at finde det mærkeligt til at acceptere det. Derfor håber hun, at tallene vil se bedre ud i fremtiden.

Måske kan du også hjælpe med at forbedre tallene. Måske er du selv transkønnet og har det svært? Måske kender du én, som har det svært, og som har brug for hjælp?

Hvis du har brug for råd, hjælp eller en at tale med, så kan du ringe til Livsliniens rådgivere på: 70 201 201. Du kan også skrive og chatte med dem her.




© Copyright - seismo 2019