Identitet

Nazister vil lokke skole-elever med i klubben: Besøger skoler med plakater og megafon

To medlemmer af den nazistiske gruppe Nordfront er sigtet for at smadre en jødisk grav-plads i Randers, hvor 84 grav-sten blev overhældt med grøn maling.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


19 november, 2019Den nazistiske gruppe Nordfront vil overbevise skole-elever om at blive nazister. Gruppen er mødt op med plakater, pjecer og megafon på fem forskellige skoler.

Hitlers nazistiske rige, som dræbte cirka seks millioner jøder, blev slået i stykker i 1945. Men det betyder ikke, at nazisme er fortid. I Danmark findes der flere grupper af såkaldte ny-nazister.

Og en af dem vil gerne lokke skole-elever med i klubben. Gruppen hedder Den Nordiske Modstands-bevægelse, men bliver også kaldet Nordfront.

Nordfront har besøgt fire folke-skoler og et gymnasium, skriver Berlingske. På Tirsdalens Skole i Randers mødte fire medlemer af gruppen op med en megafon, som forstærker en talers stemme. Og så råbte de gruppens nazistiske og racistiske budskaber ud i luften foran skolen:

“Danske unge, I må rejse jer og modsætte jer masse-indvandringen. I må opbygge stærke fællesskaber med jeres hvide brødre og søstre. I må skabe jer en race-bevisthed. I må kæmpe for jeres egne, og I må tage afstand til de fremmede.”

Kort efter blev gruppen fjernet af politiet. Nordfront har selv lagt en video af episoden op på sin hjemmeside.

Nordfront-leder sigtet for at smadre jødisk grav-plads

På fire andre skoler har Nordfront hængt plakater op og lagt papirer, som forklarer gruppens budskaber. Nordfront kalder selv papirerne propaganda.

Propaganda er manipulerende materiale, som er lavet for at styre modtagerens holdninger og handlinger. Diktatorer – for eksempel Adolf Hitler – har gennem historien brugt propaganda til at kontrollere deres befolkning.

Nordfronts propaganda udtrykker racistisk had mod jøder, indvandrere og alle andre, som ikke har nordisk blod i årerne. Og så hader de tilsyneladende også homoseksuelle.

Nordfront besøgte fire af skolerne i weekenden den 9. og 10. november. Det var den samme weekend, hvor flere jødiske områder i Danmark blev udsat for hærværk.

Blandt andet blev 84 jødiske grav-sten overhældt med grøn maling i Randers. Og en leder fra Nordfront er lige nu sigtet for forbrydelsen sammen med en anden mand.

Det var ikke tilfældigt, at hærværket mod jøder skete netop den weekend – læs mere om tidspunktets særlige betydning her.
© Copyright - seismo 2019