Identitet

Nogen har sat en jøde-stjerne på Henriks post-kasse: “Vi var dybt rystede”

Der står "Jude" på den gule stjerne, som Henrik Chievitz fandt på sin post-kasse lørdag morgen. Det betyder "jøde" på tysk.

Foto: Privatfoto

Freya Ea Bjørnlund


11 november, 2019Henrik og Ella Chievitz vågnede op til en gul jøde-stjerne, som var klistret fast på deres post-kasse. Den slags stjerne, som nazisterne brugte til at forfølge jøderne under Anden Verdenskrig.

Lørdag morgen bankede det på døren til det hus i Silkeborg, hvor 55-årige Henrik Chievitz bor sammen med sin jødiske kone Ella Chievitz. Det var deres nabo.

“Hun så meget bedrøvet ud. Hun spurgte, om vi havde set, hvad der sad på vores post-kasse.”

Da han kom ud af huset, kunne han se en gul stjerne, som nogen havde klistret fast til postkassen. “En jøde-stjerne, som dem man kender fra Anden Verdens-krig,” forklarer han.

På stjernen står der “Jude”, som betyder jøde på tysk. Under Anden Verdenskrig tvang nazisterne jøderne til at gå med netop sådan en stjerne på tøjet. Stjernen skulle både håne og kontrollere jøderne, så nazisterne altid kunne finde dem – og siden fange dem og sende dem i koncentrations-lejr.

Henrik Chievitz er ikke selv jøde, men det er hans kone og børn.

“Da jeg så stjernen, så havde jeg sådan en fysisk reaktion, hvor jeg blev dybt trist,” fortæller Henrik Chievitz. “Og så kom min hustru også ud. Hun er jøde og halvt dansk, halvt israelsk. Og vi var begge dybt rystede over at skulle opleve det her på en stille villa-vej i Silkeborg.”

Han har meldt sagen om jødestjernen til politiet. Og lørdag nat holdt betjente vagt ved hans hus for at sikre, at familien var i sikkerhed.

En uhyggelig dato

Huset i Silkeborg var ikke det eneste sted, som blev udsat for hærværk i lørdags. I Brøndby blev en jødestjerne malet med graffiti på et hus, hvor der bor et medlem af Det Jødiske Samfund – et af de jødiske fællesskaber i Danmark. Og i Randers blev 84 gravsten malet med grøn maling, mens andre blev væltet – læs mere om det her.

Det er ikke tilfældigt, at al den hærværk mod jøder skete i lørdags. Det var nemlig års-dagen for Krystal-natten. I 1938 angreb nazisterne tusindvis af jøder i Tyskland natten mellem den 9. og 10. november. Nazisterne smadrede jødernes butikker, kirkegårde og hellige bygninger, som kaldes synagoger, skriver hjemmesiden folkedrab.dk. Og 91 jøder blev dræbt.

Henrik Chievitz er ikke i tvivl om, at jødestjernen på hans postkasse er en hentydning til Krystalnatten:

”Hvis man ikke har den historiske forståelse af, hvad Krystalnatten var, så er der nok nogen, som tænker: Det er da forkert, men det er bare et klistermærke. Men det her hænger jo sammen med den nat, hvor jøder blev dræbt og tæsket, og 200 synagoger blev brændt af. Det var natten, hvor forfølgelsen af jøder blev organiseret. Man bliver nødt til at tage historien alvorligt for at forstå, hvor frygteligt det er, at det her sker i 2019 ”

“Brænd i helvede”

Det er ikke første gang, at Henrik Chievitz og hans kone oplever jøde-had. De har begge stillet op til debatter om den jødiske stat Israel. Og Henrik Chievitz er formand for foreningen Fælleskomiteen for Israel, som arbejder på at stoppe had mod jøder og at støtte Israel.

Når han siger sin mening, er han vant til at få hade-beskeder.

“Folk kan skrive ‘Din fucking jøde’ eller ‘Brænd i helvede’ og den slags. Vi fik faktisk også en besked på Messenger, hvor der stod, at min kone var en luder, som stod på Istedgade i København, og at vi skulle brænde i helvede.”

Beskederne kan man lade være med at læse, siger han. Jødestjernen er sværere at ignorere. Især fordi, at hærværket er sket flere steder i landet.

“De ved, hvor vi bor. Det er uhyggeligt, at der måske ikke sidder bare en, men en hel gruppe mennesker. Og hvis de er i stand til at gøre det her, hvad er så det næste?”

Henrik Chievitz og hans kone Ella Chievitz. Foto: Privatfoto© Copyright - seismo 2019