Politik

Mette Frederiksen: Der kan komme flere sexisme-sager frem i Socialdemokratiet

Mette Frederiksen taler med journalisterne inde på Christiansborg - hvor politikerne i Folketinget arbejder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


21 oktober, 2020Den danske statsminister mødte journalisterne for at tale om sexisme i Socialdemokratiet. Her er, hvad hun sagde.

Der bliver talt rigtig meget om sexisme, sex-chikane og #MeToo i Danmark for tiden.

Det hele startede, da tv-værten Sofie Linde fortalte om sine oplevelser med sex-chikane, da hun lige var blevet ansat på DR. Det kan du læse mere om her.

Det har fået mange til at stå frem for at fortælle om deres oplevelser med sexisme. Blandt andet i Danmarks største politiske parti, Socialdemokratiet.

Her har flere fortalt, at de er blevet krænket af Frank Jensen, som var over-borgmester i København og næst-formand i partiet. Det er han ikke længere. I mandags valgte han nemlig at trække sig fra begge poster. Læs mere om det her.

Men sagen om Frank Jensen er ikke den eneste i partiet. Der kan komme flere. Det fortæller formanden for Socialdemokratiet – statsminister Mette Frederiksen. Det skriver TV2.

Hvad siger hun?

Mette Frederiksen mødte i går journalisterne, hvor hun svarede på spørgsmål om sexisme i partiet. Her blev hun spurgt, om hun forventer, at der vil komme flere sexisme-sager frem fra partiet.

”Ja, det gør jeg. Jeg har ikke nogen forudsætninger for at vurdere omfanget eller alvoren, men jeg kan i hvert fald ikke stå og sige, at det tror jeg ikke, at der gør,” siger hun.

Hun fortæller, at hun kender til flere sager om krænkelser i partiet. Hun regnet med, at de vil komme frem. Det skriver DR.

Hvad sagde hun om Frank Jensen?

I mandags, da Frank Jensen trak sig, fortalte Mette Frederiksen, at det var “den rigtige beslutning”. Det sagde hun igen i går.

Det er kommet frem, at Frank Jensen gennem de seneste 30 år har krænket flere forskellige kvinder. Her kan du læse om flere af sagerne.

Mette Frederiksen ville ikke svare på, om hun har kendt til sagerne.

Hun ville heller ikke svare på, om det var hende, der havde bedt ham om at træde tilbage fra sine poster som over-borgmester i København og næst-formand i partiet. Frank Jensen siger, at det var hans egen beslutning.

Nu har Socialdemokratiet fået et advokat-firma til at undersøge sagerne. Nu vil Mette Frederiksen vente på resultatet af den, før hun vil udtale sig mere om Frank Jensen, fortalte hun.

Hvad sagde hun om Jeppe Kofod?

Den danske udenrigsminister hedder Jeppe Kofod. I 2008 havde han sex med en 15-årig pige. Han var selv 34 år.

Jeppe Kofod er fra Socialdemokratiet. Den unge pige var fra Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU.

Den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, så det var altså ikke ulovligt, at Jeppe Kofod havde sex med hende. Nogle mener alligevel, at det er forkert at have sex med så ung en pige, når man selv er 34 år. Læs mere om den sag her.

Den gamle sag er kommet frem igen, efter at debatten om sexisme er blevet taget op igen.

Men Mette Frederiksen mener ikke, at Jeppe Kofod bør træde tilbage. Hun mener, at der er forskel på Frank Jensen og Jeppe Kofods sager:

”Der er tale om en fejl, som er begået for år tilbage. Jeppe Kofod har undskyldt for det, der er foregået. Det havde også konsekvenser for Jeppe Kofod på det tidspunkt. Jeg ønsker ikke, at Socialdemokratiet eller Danmark skal udvikle sig til et sted, hvor man ikke på et tidspunkt i sit liv kan begå fejl, undskylde for dem og efterfølgende have et arbejdsliv, herunder et liv som politiker,” fortæller hun.

Skulle hun have gjort mere?

Mette Frederiksen har skrevet en mail rundt til medlemmerne af partiet. Den mail har TV2 fået fat i.

Her skriver hun blandt andet, at hun burde have gjort mere for at kæmpe mod sexisme i partiet.

”Det er ikke rimeligt, at det blev Sofie Linde, der satte denne proces i gang i Socialdemokratiet. Det burde jeg selv have gjort. Længere er den sådan set ikke,” skriver hun.

Hun skriver, at krænkende opførsel ikke er i orden i partiet. Hvis man ikke opfører sig ordentligt, så kan man blive nødt til at forlade sine poster i partiet.

Hun skriver også, at Socialdemokratiet er et stort, gammelt parti, hvor der alt for længe har eksisteret sexisme og krænkelser.

”Mænd og kvinder. Unge som gamle mødes på kryds og tværs. Kæreste-forhold, flirt og seksuelle relationer kan opstå. Det kan chikane, krænkelser og upassende opførsel desværre også. Ja, faktisk har det været tilfældet i alt for lang tid,” skriver hun.

LÆS OGSÅ: Lederen af Radikale Venstre er færdig efter sexisme-sag: ”Det var mig”
© Copyright - seismo 2019