Politik

Frank Jensen trækker sig som over-borgmester i København

Over-borgmester Frank Jensen holder pressemøde på Islands Brygge i København.

Foto: Philip Davali

Freya Ea Bjørnlund


19 oktober, 2020Frank Jensen, der er over-borgmester i København, er blevet anklaget for en stribe sex-krænkelser over 30 år. Nu træder han tilbage.

Frank Jensen er over-borgmester i København. Det vil sige, at han er den øverste politiske leder i hovedstaden.

Men i dag mandag trækker han sig fra jobbet. Det fortæller han på et presse-møde på Islands Brygge i København.

Det gør han, fordi flere kvinder har anklaget ham for seksuelle krænkelser. Sagerne strækker sig over en periode på 30 år.

Søndag aften fik han ellers opbakning fra de andre politikere i sit parti, Socialdemokratiet.

De stemte om, om de stadig havde tillid til ham som overborgmester. Et flertal stemte ja.

Men nu beslutter han alligevel at trække sig fra posten. Og han træder tilbage allerede i dag mandag. Samtidig trækker han sig fra posten som næst-formand i Socialdemokratiet.

”Nu har jeg sovet på det, og også med det store medie-pres, der ligger lige nu. Derfor må jeg også sige, at det kommer til at skygge. Jeg er glad for de 11 år, jeg har været overborgmester, og jeg er super glad for, at jeg har været med til at udvikle København,” siger han.

Hvad fortæller kvinderne?

Frank Jensen blev anklaget for sex-krænkelser, længe før #MeToo-hashtagget spredte sig i 2017. Og sagerne fordeler sig over en periode på 30 år.

I 2004 skrev SE og HØR om en julefrokost, hvor en kvinde tre gange måtte fjerne Frank Jensens hænder fra hendes ben. Ifølge kvinden rørte han ved hendes ben under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket én kvinde i øret og én på halsen. Han blev også beskyldt for at omklamre flere kvinder på danse-gulvet, når de forsøgte at slippe væk fra ham.

I januar 2012 undskyldte Frank Jensen for sin opførsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens grænser.

For nylig er der dukket endnu flere sager op.

Den 16. oktober fortalte to kvinder til Jyllands-Posten, at overborgmesteren krænkede dem i 2012 og 2017. De fortæller begge, at han har rørt ved dem mod deres vilje. Den ene er anonym, den anden står frem med navn. Hun hedder Maria Gudme, og hun er i dag selv politiker i regions-rådet i Hovedstaden. Hun fortæller, at Frank Jensen lod sin hånd glide op ad hendes inderlår under kjolen, da de var på en bar med flere socialdemokrater i 2012.

Få timer før krisemødet søndag aften dukkede en hel bunke nye sager op, skriver Jyllands-Posten. Flere kvinder har sendt nye klager over Frank Jensen. Den seneste sag skulle være sket i 2019.

Cecilie Sværke Preiss er formand for Socialdemokratiets ungdomsparti DSU København. Og hun har talt med ni kvinder, som har oplevet krænkede opførsel fra Frank Jensen, fortæller hun til DR.

Senere har Frank Jensen afsløret, at Cecilie Sværke Preiss selv er en af kvinderne. Det er hun chokeret over, for hun ville ikke have sit navn frem, skriver Jyllands-Posten. Frank Jensen afviser, at han har krænket Cecilie Sværke Preiss.

Læs mere om sagen om Frank Jensen her.

Hvem får nu hans job?

Indtil videre bliver den nye overborgmester Lars Weiss. Han er også politiker i Socialdemokratiet, og han er næst-formand i Borger-repræsentationen i København. Det vil sige, at han har haft posten lige under Frank Jensen.

Men næste år er der kommunal-valg i hele Danmark. Det vil sige, at vi skal stemme og vælge de politikere, som skal have magten i kommunerne.

Her vil Socialdemokratiet finde en ny person, der skal stille op til posten som overborgmester i København.

”Jeg har besluttet at træde tilbage som overborgmester, så mit parti får god tid til at finde min afløser frem mod det næste kommunalvalg,” siger Frank Jensen på pressemødet.

LÆS OGSÅ: Overblik: Stort drama i partiet Radikale Venstre
© Copyright - seismo 2019