Politik

De første to danske IS-krigere mister deres pas – nu er de ikke længere danskere

Foto fra al-Hol-lejren i den nordlige Syrien, hvor der bor flygtninge fra de områder i landet, hvor Islamisk Stat har haft magten.

Foto: ALI HASHISHO/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


26 november, 2019



En 25-årig mand har fået frataget sit danske stats-borgerskab. Han er den første dansker, som bliver ramt af en ny lov, der skal forhindre krigere fra Islamisk Stat i at vende hjem til Danmark.

Artiklen blev opdateret 26. november kl. 11.56 med oplysninger om, at to IS-krigere har fået frataget deres stats-borgerskab.

En anonym 25-årig mand er vokset op i Albertslund på Københavns vestegn, og han er dansk stats-borger. Det vil sige, at han i lovens øjne er dansker.

Indtil nu. For regeringen har taget statsborger-skabet fra ham, så nu virker hans pas ikke længere. Det skriver Berlingske, som har talt med kilder tæt på manden.

Manden er nemlig sigtet for terrorisme og for at melde sig frivilligt til at kæmpe for Islamisk Stat. Dermed er manden den første person, som bliver ramt af en ny, kontroversiel lov, der blev vedtaget på rekord-tid den 24. oktober. Loven giver udlændinge- og integrations-ministeren Mattias Tesfaye lov til at tage statsborgerskabet fra danskere, der eksempelvis har kæmpet for Islamisk Stat – men kun hvis personen har dobbelt statsborgerskab og altså også er borger i et andet land.

Normalt er det kun en dommer i en rets-sal, som kan tage statsborgerskabet fra en dansker. Men denne lov giver Mattias Tesfaye ret til at beslutte, om en person skal gøres “ikke-dansk”. Det er faktisk en af dine menneske-rettigheder at få en fair rets-sag, hvis du er anklaget for noget ulovligt – læs mere om dine menneskerettigheder her.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afslører nu, at endnu en person også har fået frataget sit danske statsborgerskab. Og det er ved at blive besluttet, om to andre personer også skal miste deres pas:

“Der er i alt fire sager, hvor af de to har fået frataget deres statsborgerskab, og der er to, der stadig er i gang med at blive sags-behandlet,” siger ministeren ifølge Politiken.

Kritik af loven

Den nye lov har fået masser af kritik. Blandt andet fra organisationen Institut for Menneskerettigheder, som kæmper for menneskerettigheder. Her mener direktør Jonas Christoffersen, at kun en dommer skal kunne tage statsborgerskabet fra en dansker. Og så mener han ikke, at man kan lave en lov med tilbage-virkende kraft:

“Helt grundlæggende er vi betænkelige ved, at man laver nye regler, som bruges på den adfærd, borgeren har udført, før reglerne blev indført,” siger han ifølge Jyllands-Posten.

Advokat bekræfter

Den 25-årige mand var oprindeligt dansk og tyrkisk statsborger. Lige nu er han sigtet for terrorisme, selvom dansk politi ikke har fanget ham endnu. Og retten har besluttet, at hans navn ikke må nævnes. Det kaldes et navne-forbud. I stedet forkortes hans navn “SK”.

Men mandens advokat Mette Grith Stage bekræfter over for Berlingske, at hans statsborgerskab er blevet taget fra ham:

“Jeg har fået beskeden i går og overbragt den til min klient, som selvfølgelig er særdeles ærgerlig over at have mistet statsborgerskabet. Nu vil vi indbringe sagen for retten.”

Ifølge Berlingske har SK længe været på fri fod i Tyrkiet, og han ville egentlig gerne melde sig selv til det danske politi, så han kunne få en retssag i Danmark. Men nu er han altså ikke dansk statsborger længere, og derfor har Danmark ikke pligt til at tage imod ham.

For nylig foreslog regeringen også, at børn af danske IS-krigere, som er født i Syrien eller Irak, heller ikke skal have dansk statsborgerskab – læs mere om det her.




© Copyright - seismo 2019