Udskoling, 10. kl., FGU og EUD
Hvad er Danmarkskanon?
Hvilke samfundsværdier, traditioner eller bevægelser, der har formet os i Danmark, vil du tage med ind i fremtidens samfund?
Det spørgsmål stillede daværende kulturminister Bertel Haarder den danske befolkning i 2016. Svarene fra den danske befolkning blev til den Danmarkskanon, vi her vil præsentere. Men først skal vi forstå, hvordan den blev til.
Bertel Haarder er en garvet politiker for partiet Venstre. Han har siddet i Folketinget siden 1975 og har mange gange været minister bl.a. undervisningsminister og senere kulturminister. Han var netop kulturminister, da han søsatte projektet Danmarkskanon i sommeren 2016. Han ønskede at skabe mere synlighed omkring de danske værdier, som skaber sammenhængskræft i befolkningen og som er værd at tage med ind i fremtiden.
Da værdierne blev offentliggjort i december 2016, udtalte han således:
”Danmarkskanonen er blevet til i en tid med voksende bekymring for fremtiden, hvor mange er usikre på vores fælles værdimæssige grundlag. De 10 værdier, som befolkningen nu har valgt, er et udtryk for nutidens og fremtidens vigtigste samfundsværdier – vores fælles kulturelle dna. Og et skridt mod den tydeliggørelse af vores kultur, som jeg mener, er afgørende for det danske samfunds sammenhængskræft.”
Tusindvis af forslag fra befolkningen
Da projektet blev præsenteret i midten af 2016, blev den danske befolkning opfordret til at indsende forslag både på hjemmesiden og på sociale medier. Opfordringen blev hørt blandt danskerne, som indsendte i alt 2425 værdiforslag. Det var alt fra privatpersoner til organisationer og virksomheder, der sendte forslagene ind. Der blev også holdt debatarrangementer rundt omkring i landet for at sætte debatten om de danske værdier i gang. Alt fra festivalkultur til køkultur blev foreslået.