Online

Nu griber Facebook ind: Fjerner Trumps video med ”falske påstande”

Den 3. november er der præsident-valg i USA. Her skal amerikanerne beslutte, om de vil have Donald Trump som præsident fire år endnu.

Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


6 august, 2020



Facebook har fået kritik for ikke at gribe ind, hvis Trump deler falske oplysninger. Men nu sker det.

Man må skrive, hvad man vil på sociale medier – næsten da. Der er visse regler, man skal følge. For eksempel må man ikke vise nøgne kroppe eller vold. Og man må heller ikke sprede falsk information om corona-virusset.

Så hvad gør man, når USA’s præsident Donald Trump deler en video med forkerte oplysninger om corona?

Onsdag valgte Facebook at fjerne et af præsidentens opslag, fordi det spreder ”falske påstande” om virusset. Det skriver flere medier, blandt andre amerikanske CNN.

Hvad sagde Trump i videoen?

Onsdag delte Donald Trump en video på sin Facebook-profil. I videoen bliver Trump interviewet på den amerikanske tv-kanal Fox News.  

I klippet siger Donald Trump, at børn er ”næsten immune” over for corona-virus. Altså at børn nærmest ikke kan blive smittet.

Det er ikke sandt – børn kan godt blive smittet med virusset.

Den 15. april oplyste Statens Serum Institut, at børn udgjorde en meget lille del af de smittede i Danmark – præcist 2,6 procent. Det svarer til tal fra de andre europæiske lande. Det blev også oplyst, at børn ofte har mildere symptomer end voksne.

Det vil sige, at børn bliver sjældnere smittet end voksne, og at de typisk ikke bliver lige så syge. Men i modsætning til hvad Trump siger, kan de altså godt blive smittet.

Hvorfor fjerner Facebook videoen?

Under corona-krisen har Facebook lavet nye regler om, at man ikke må sprede forkerte oplysninger om corona-virusset. Hvis folk får den forkerte viden, kan det risikere at koste liv.

Facebook forklarer, hvorfor videoen er blevet fjernet, med denne udtalelse:

”Videoen indeholder falske påstande om, at en gruppe af mennesker er immune over for covid-19, hvilket er en overtrædelse af vores politik om skadelig covid-misinformation.”

Der har været hård kritik af, hvordan Facebook håndterer Trump – hvorfor?

Siden Donald Trump blev præsident i 2016, har han mange gange udtalt og delt informationer, som ikke passer.

I aviser, radio- og tv-programmer bliver hans udtalelser tjekket af journalister. Men på sociale medier har han længe kunnet skrive og dele, hvad han vil.

Men under corona-krisen er flere sociale medier begyndt gribe ind over for Trump.

I maj markerede Twitter for første gang to af præsidentens tweets som ”vildledende” – altså, at de ikke passer. Læs mere om det her.

Siden har mediet flere gange grebet ind over for Trump-tweets, som ifølge Twitter opfordrer til vold og truer hans borgere.

Snapchat har også besluttet ikke at anbefale Trumps profil i Discover-funktionen, fordi han ”opfordrer til vold og uretfærdighed”. Læs mere om det her.

Mens andre sociale medier begynder at gribe ind over for Trump, blev Facebook kritiseret for ikke at gøre det samme. Facebooks egne ansatte blev også vrede. I starten af juni besluttede mange af Facebooks medarbejdere, at de ikke ville arbejde, indtil Facebook tog afstand fra Trump.

Nu begynder Facebook at lytte til kritikken.

I slutningen af juni fjernede Facebook nogle af Trumps reklamer på platformen, der blev vurderet som hadefulde, og som blandt andet indeholdt et symbol for nazisterne. Læs mere om det her.

Og nu fjerner Facebook altså for første gang et af præsidentens opslag, fordi han spreder falske oplysninger om corona.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Streaks på Snapchat kan stresse unge




© Copyright - seismo 2019