Politik

28-årig dansker kæmpede for Islamisk Stat i Syrien – nu er han landet i Danmark

Islamisk Stat viser sine soldater og våben frem i Syrien i 2014.

Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


13 november, 2019Ahmad el-Haj er født i Danmark. Men i 2013 rejste han til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Nu er han hjemme igen, og han er blevet anholdt med det samme.

Mindst 150 danskere er rejst til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat – de har med andre ord meldt sig frivilligt til at blive terrorister. Det vurderer PET, der står for politiets efterretnings-tjeneste, som passer på Danmarks sikkerhed.

Nu er lederen af Islamisk Stat blevet dræbt, og terror-gruppen er stort set forsvundet. Spørgsmålet er nu, hvad der skal ske med de danskere, som valgte at blive terrorister – skal de hjem til Danmark igen? Hvad nu, hvis de stadig har lyst til at lave terror?

En af dem landede i Københavns lufthavn i mandags, fortæller politiet. Han hedder Ahmad el-Haj, han er 28 år gammel og hans familie har palæstinensiske rødder. Men han er også dansk statsborger. Og han ankom til Danmark i en kørestol, fordi han blev såret af bomber i Syrien i 2017.

Ahmad el-Haj blev anholdt af politiet med det samme, da han landede. Og nu skal han sidde 27 dage i fængsel, mens han venter på sin rets-sag – det kalder man en varetægts-fængsling.

Skød til måls efter statsministeren

Ahmad el-Haj voksede op i Aarhus. Ifølge DR lavede han allerede kriminalitet, før han rejste til Syrien i 2013. En af hans bekendte, som vil være anonym, fortæller til Politiken, at han ikke var en særligt troende muslim dengang:

“Vi var nogle, der røg en del hash, levede en rodet hverdag uden noget rigtigt formål og uden arbejde.”

Ahmad el-Haj var en af de første danskere, som meldte sig til Islamisk Stat. I 2013 var han også med i en video fra terror-gruppen, hvor han skyder til måls efter et foto af Anders Fogh Rasmussen, som dengang var Danmarks statsminister. Han skyder også mod et foto af den danske politiker Naser Khader, som er muslim og også har palæstinensisk baggrund.

Nu skal Ahmad el-Haj dømmes i retten i Aarhus. Han er sigtet for terrorisme og for at opfordre til forbrydelse gennem videoen, hvor han skyder efter billeder af danske politikere. Og så er han sigtet for at rejse til en krigs-zone i Syrien, selvom han ikke havde fået lov.

Ny lov skal holde IS-krigere ude af Danmark

Når man har et dansk stats-borgerskab, så har man ret til at bo i Danmark. Og det har de danskere, som er blevet IS-krigere.

Men i oktober vedtog Folketinget en usædvanlig ny lov, der gør det muligt for en politiker at tage det danske stats-borgerskab fra en dansker, som har kæmpet for Islamisk Stat – men kun hvis personen har dobbelt statsborgerskab og altså også er borger i et andet land. Derfor gælder loven ikke for Ahmad el-Haj, som kun har dansk statsborgerskab.

Med den nye lov kan Danmark undgå, at terrorister vender hjem.

Normalt er det kun en dommer i et retssal, som kan tage statsborgerskabet fra en dansker. Men med den nye lov kan politikeren Mattias Tesfaye, som er udlændinge- og integrations-minister, selv tage statsborgerskab fra personer.

Den nye lov har fået meget kritik fra uenige politikere. For alle personer – uanset deres kriminelle handlinger – har ret til en fair retssag. Det er faktisk en af vores menneske-rettigheder.

En af kritikerne var politikeren Jens Rohde fra Radikale Venstre. Han mener, at den nye lov er dybt forkert, skriver han på Facebook:

“Og det skriver jeg ikke for syriens-krigeres skyld. Jeg skriver det for DIN skyld! Hvem bliver den næste gruppe, som folketing eller minister skal kunne straffe med tilbage-virkende kraft? Tænk, om du selv var med i den befolknings-gruppe!”

En fair retssag er bare en af dine mange menneskerettigheder – læs her, om du kender nogle af de andre.
© Copyright - seismo 2019