Kultur

Internettet går amok over 22-årig digter, der optrådte for USA’s nye præsident

Amanda Gorman brugte hænderne til at understrege sine ord i digtet The Hill We Climb.

Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


21 januar, 2021Forestil dig at optræde ved siden af Lady Gaga og Jennifer Lopez og alligevel være den, alle taler om.

”På en eller anden måde gør vi det. På en eller anden måde har vi overlevet og bevidnet et land, som ikke er ødelagt, men bare ufærdigt.”

Det lyder måske lidt kluntet oversat til dansk. Men det giver gåsehud, når ordene bliver sagt på engelsk, og de bliver sagt af 22-årige Amanda Gorman, som har skrevet dem.

Den unge digter havde fået en helt særlig ære i går onsdag, da hun som den yngste digter nogensinde fik lov til at læse et digt op til den ceremoni, hvor en ny præsident bliver indsat. Præsidenten var selvfølgelig Joe Biden.

Hun læste sit digt The Hill We Climb op foran millioner af tv-seere. Lady Gaga og Jennifer Lopez optrådte også til ceremonien. Men det er Amanda Gorman, som har stjålet al opmærksomheden. Hun og hendes digt gik lynhurtigt viralt.

Hvem er hun, og hvad handler digtet om?

Amanda Gorman er 22 år og kommer fra Los Angeles i USA. På Instagram beskriver hun sig selv som ”en poet, en forfatter og en drømmer”. Hun har læst sociologi på universitetet Harvard.

Da hun var barn, havde hun talevanskeligheder, skriver Sky News – præcis ligesom præsident Joe Biden.

Men dem har hun arbejdet med og overvundet. Og det var ikke kun hendes ord, men også hendes kraftfulde levering af teksten, som imponerede under ceremonien.

Det var Joe Bidens kone, Jill Biden, som havde hørt Amanda Gorman læse digte op. Og hun spurgte, om hun ville skrive et digt til sin mands ceremoni.

Da Amanda Gorman havde skrevet digtet, besluttede hun at ændre det efter de voldelige begivenheder den 6. januar, hvor en gruppe af Trumps støtter angreb Kongressen, hvor politikerne arbejder.  

Digtet handler om Amerika og dets demokrati, som er udfordret, men som ikke kan slås ihjel. Efter en svær tid er digtet fuldt af håb for fremtiden.

Hvad skriver folk?

Før ceremonien havde Amanda Gorman knap 20.000 følgere på Twitter og 100.000 følgere på Instagram. Nu har hun over 1 million på Twitter og 2 millioner på Instagram.

Da hun havde sagt digtets sidste ord, begyndte hendes navn med det samme at trende på Twitter.

Hun får blandt andet ros af den tidligere præsident Barack Obama:

”En dag til historiebøgerne,” skriver han.

”Unge mennesker som hende er bevis på, at ’der er altid lys, hvis bare vi er modige nok til at se det, hvis bare vi er modige nok til at være det,” skriver han med et citat fra hende selv:

Den danske politiker Sofie Carsten Nielsen, som er formand for partiet Radikale Venstre, er også fan:

”Wauuuw. Det her digt. Den her tale. Vil blive stof til mange analyser og eksaminer. Amanda Gorman. Hende skal jeg følge,” skriver hun:

Mange skriver også “Amanda Gorman for president!”. De vil altså gerne se hende som landets leder i fremtiden.

Måske får de lov.

Amanda Gorman har nemlig udtalt til New York Times, at hun vil stille op som præsident i 2036.

Se og læs digtet

Du kan læse hele Amanda Gormans digt The Hill We Climb her.

Men at se hende læse digtet op er en helt særlig oplevelse:

LÆS OGSÅ: Joe Biden er nu amerikanernes præsident: Første dag på jobbet vil han ophæve syv af Trumps tiltag
© Copyright - seismo 2019