EU Green Deal
Video: Rotterdam har forberedt sig på klimaforandringer i over 20 år – samtidig udleder byen store mængder CO2
I Rotterdam er klimaforandringerne ikke noget, man forestiller sig i en fjern fremtid. Det er noget, man tænker over i hverdagen. Og når der skal bygges nye klimaløsninger, spørger politikerne ofte borgerne til råds.
EU’s Green Deal
I temaet EU’s Green Deal sætter Seismo spot på, hvad EU kan gøre for at redde klimaet. Vi forklarer EU’s klimaplan Green Deal, som skal gøre de 27 EU-lande klimaneutrale om 30 år. Vi taler med eksperter, unge klimaaktivister og politikere om, hvordan EU bedst kan hjælpe klimaet. Og vi rejser til Rotterdam for at undersøge, hvad der skal til for at forberede os på stigende have og de andre klimaforandringer, der allerede er på vej.
Temaet EU’s Green Deal er støttet af Europa-Nævnet.
Klimaet ændrer sig. Uanset hvad vi gør, for at hjælpe klimaet i dag, er der klimaforandringer på vej. Og hvordan skal vi forberede os på det?
I den hollandske by Rotterdam begyndte man at forberede sig for over 20 år siden.
80 procent af byen ligger under havets overflade. Derfor er oversvømmelse altid en trussel. Især, når den globale opvarmning får havene til at stige.
Men byen er også truet af andre klimaforandringer som voldsom regn, varme, tørke og problemer med grundvandet under jorde. Flere steder synker den jord, som byen er bygget på, simpelthen nedad. Det kaldes landsækning.
Derfor har Rotterdam allerede masser af øvelse i at bygge diger, dæmninger og andre typer af beskyttelse mod klimaforandringerne.
Ofte spørger byens politikere borgerne til råds, når der skal løses et klimaproblem i et bestemt kvarter. Måske kan man bygge et dige, der også er et shopping-center – og som har en grøn park på toppen?
Unge klimaaktivister ville dog ønske, at politikerne lyttede mere, når de bad byens store havn om at skrue ned for CO2-udledningen.