Politik

Valg i USA: Kaos efter problemer med at optælle stemmer

En af kandidaterne, Bernie Sanders, taler til sine tilhængere til primær-valget i Iowa.

Foto: Kerem Yucel/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


4 februar, 2020I USA skal de stemme om, hvem der skal stille op mod Donald Trump, når der er præsident-valg i november 2020. I staten Iowa har de stadig ikke fundet en vinder. De har nemlig haft tekniske problemer.

“Og vinderen er… det ved vi ikke. I må vente lidt endnu.”

I staten Iowa var der mandag valg. Det er primær-valgene, som er gået i gang i USA. Her skal der findes en præsident-kandidat, som skal stille op mod Donald Trump. Men de fik ikke den bedste start. Det skriver Politiken.

Præsidentvalg

  • Donald Trump har været præsident i USA siden 2016.
  • En præsident-periode varer i fire år. Man kan sidde to perioder som præsident.
  • Der er præsident-valg den 3. november 2020.

I USA er der præsident-valg i november 2020. I Danmark kan man stemme på mange forskellige partier til et valg. Sådan er det ikke i USA. Her er det nemlig de to store partier, Demokraterne og Republikanerne, som kæmper mod hinanden.

Til præsident-valget bliver Republikanernes kandidat Donald Trump. Det er altså ham, som de satser på til præsident-valget. Men hvem stiller op for Demokraterne?

Det skal der stemmes om. I hver af de 50 amerikanske stater, skal Demokraterne stemme på den kandidat, som de mener skal kæmpe mod Trump om præsident-posten.

Det første primær-valg blev afholdt mandag i staten Iowa. Men de kan ikke fortælle, hvem der har vundet. De har nemlig haft nogle problemer.

Hvad er der sket?

De havde tekniske problemer. Alle kandidaterne stod ellers klar på scenen til deres valg-fester. Her ventede de på resultaterne sammen med deres tilhængere. Men det blev ved med at trække ud. Til sidst måtte staten meddele, at resultatet først vil komme i dag tirsdag. Så valg-festerne blev lidt af en fuser. Det skriver Politiken.

Normalt har man resultaterne efter et par timer. Men nu har det altså taget mere end et halvt døgn.

Derfor er flere af kandidaterne allerede rejst videre til staten New Hampshire, hvor det næste primær-valg skal afholdes – uden at kende resultatet fra den første afstemning.

Trump og Republikanerne håner dem

Flere eksperter mener, at episoden kan påvirke Demokraternes valg negativt. Donald Trump og Republikanerne kan nemlig bruge den til at håne Demokraterne. Det skriver TV2.

Trumps kampagne-leder, Bras Pascale, kalder episoden for en fiasko på Twitter.

”Demokraterne har gang i den mest sjuskede fiasko i historien”, skriver han.

Også Donald Trumps søn, Donald Trump Jr., har været på Twitter.

”Hvis demokraterne ikke kan finde ud af at afholde et vælger-møde, som de har haft fire år til at forberede, hvordan fanden kan nogen så tro, at de kan styre et helt land?” spørger han.

Det er ikke en god start for Demokraterne. Men en direkte katastrofe er det ikke. Det mener Peter Kurrild Klitgaard, som er professor på Institut for statskundskasb på Syddansk Universitet. Men han forklarer også, at Republikanerne selvfølgelig vil bruge det her til egen fordel.

”Man kan ikke forestille sig en værre start. Fordi som Donald Trump allerede har været ude at drille med, så kan man sige, at hvis ikke de kan finde ud af at afholde et vælgermøde, hvad kan de så finde ud af,” forklarer han til Jyllands-Posten.
© Copyright - seismo 2019