Politik

Uffe Elbæk stopper som leder af partiet Alternativet

Uffe Elbæk holder presse-møde i København mandag den 16. december.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


16 december, 2019Uffe Elbæk startede partiet Alternativet i 2013. Seks år senere stopper han som politisk leder af partiet.

Alternativet er et parti i Folketinget, som er særligt kendt for at kæmpe for en grøn klima-politik. Partiet er også kendt for at tænke ud af boksen – og få idéer, som nogle ville kalde skøre. For eksempel at os i Danmark kun skal arbejde 30 timer om ugen i stedet for 38, som er det normale nu.

Men Alternativet er også kendt for lederen Uffe Elbæk, som selv startede partiet i 2013. Nu har han besluttet at stoppe som leder af Alternativet, skriver TV2. I stedet skal han bare være almindeligt medlem af partiet i Folketinget.

”For mig har det været vigtigt, at det er min egen beslutning,” skriver han i en mail til alle medlemmer af partiet:

”Jeg er stolt af, hvad vi sammen har opnået, siden Alternativet så dagens lys for seks år og 19 dage siden. Og jeg har så meget lyst til at arbejde videre på vores fælles projekt sammen. Men fremover bliver det for mit vedkommende i en ny rolle.”

Uffe Elbæk stopper som leder af Alternativet den 1. februar. Her skal resten af medlemmerne mødes og vælge en ny leder.

Succes og skandaler

65-årige Uffe Elbæk startede Alternativet i 2013. Dengang havde han lige meldt sig ud af partiet Radikale Venstre. I stedet syntes han, at Danmark havde brug for et nyt parti.

Og allerede to år senere klarede partiet sig til manges overraskelse rigtig godt til Folketingsvalget. I 2015 fik Alternativet ni pladser i Folketinget.

Men siden har partiet oplevet flere problemer. Alternativet er blandt andet blevet anklaget for at holde alt for vilde fester. Og for sager om sexchikane – læs mere om det her.

Og til Folketingsvalget i år klarede Alternativet sig ikke særlig godt. Her fik partiet kun fem pladser i Folketinget.

Nu er det så tid til at få en ny leder i partiet, mener Uffe Elbæk. Han tror, at det bliver en svær opgave at overtage hans job, siger han på et presse-møde:

”Det er en stor opgave at tage over efter en parti-stifter, siger jeg uden at lyde selv-fed. Jeg afleverer partiet i god stand, og jeg synes ikke, at man kan aflevere partiet bedre til en ny leder, end vi har gjort.”

Uffe Elbæk vil ikke sige, hvem han vil foretrække som den næste leder af Alternativet. Men han håber på, at ”tre, fire eller fem” melder sig til jobbet, så partiets medlemmer kan stemme om, hvem der er den bedste.
© Copyright - seismo 2019