Politik

Tillykke! Årets studenter får alligevel lov til studenter-kørsel

Der må gerne drikkes i studenter-vognen.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


4 juni, 2020



De har ventet i spænding til sidste øjeblik. Men nu har årets studenter endelig fået svar. Der bliver også skrig, skrål, dyt, båt og studenterhuer i gaderne i år.

Corona-virusset har sat en stopper for rigtig meget her i verden. For årets nye studenter gælder det galla-festen, de normale eksaminer og de sidste dage med vennerne.

Men én ting får de lov til at beholde. Studenter-kørsel bliver tilladt.

Regeringen og Folketingets partier er endelig blevet enige om, at alle, som færdiggør en ungdomsuddannelse i år, skal have lov til at køre i vogn. Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en presse-meddelelse.

Det har ikke været en nem beslutning – den har i hvert fald taget lang tid.

Og politikeren Pernille Rosenkrantz-Theil, som er børne- og undervisningsminister, er glad for endelig at kunne give studenterne lov til det, de har håbet på:

”For de unge er studenterkørslen helt uden sammenligning den vigtigste begivenhed, og derfor er det glædeligt, at de unge får lov til at sætte et festligt punktum for deres uddannelse og i øvrigt for et svært forår i coronaens tegn. Det er så velfortjent. Vognkørsel er en stor oplevelse, man kun har én gang i livet,” siger hun i pressemeddelelsen.

Studenterne skal dog følge et par nye regler.

Hvad siger reglerne?

Da politikerne talte for og imod vogn-kørsel, blev det foreslået, at de unge ikke måtte drikke. På den måde kunne de bedre koncentrere sig om at følge reglerne for at undgå smitte.

Men den regel er nu skrottet. Der må gerne drikkes på studenterkørslen.

Men der kommer nye regler, som skal følges.

Studenterne får kun lov til at køre i vogn, hvis det foregår klassevis for at undgå større forsamlinger. Det vil sige, at to eller flere klasser ikke må fejre dagen sammen.

Den regel vil også gælde, hvis der bliver holdt fejring eller fest på uddannelsen – det skal foregå klassevist. Men den nærmeste familie får dog også mulighed for at komme med.

Der kommer også flere regler for, hvordan selve studenterkørslen skal foregå. De bliver først færdige inden for de næste dage, står der i pressemeddelelsen.

Hvorfor er det pludselig ikke farligt?

Politikerne har længe diskuteret, om studenterkørsel var for stor en risiko for corona-smitte. Så hvorfor er de nu blevet enige om, at det er helt okay?

For nylig kom danske forskere frem til, at det er de helt store forsamlinger, som står for langt det meste corona-smitte.

Forskningen viser, at det er et lille antal mennesker, som smitter mange – de såkaldte super-spredere. Og problemet bliver rigtig stort, hvis en superspreder møder op til en fest med for eksempel 500 mennesker, hvor mange kan blive smittet på samme tid.

Men mindre forsamlinger – for eksempel i en klasse i en lastbil – er altså knap så farlige. Du kan læse meget mere om forskernes resultater her.

LÆS OGSÅ:




© Copyright - seismo 2019