Politik
Studenter-kørsel uden alkohol? Her er partiernes holdninger
Lederen af partiet Alternativet mener, at årets studenter skal have lov til at køre studenter-kørsel. Men kun, hvis de ikke drikker alkohol.
Der bliver ikke ret mange eksaminer, nok heller ikke en galla-fest og slet ingen festivaler til sommer – men bliver der i det mindste en studenter-kørsel?
Det spørger elever på ungdomsuddannelserne sig selv og politikerne om lige nu.
Det er stadig ikke blevet afgjort, om det bliver tilladt at drikke sig stiv i en lastbil eller en heste-vogn i år.
Spørgsmålet dukkede op, da lederne for Danmarks politiske partier holdt debat på tv torsdag aften. Her mente Josephine Fock, som er leder af partiet Alternativet, at de unge godt må få lov til at køre studenterkørsel – men på én betingelse:
”Hvis de kan give håndslag på, at de ikke drikker, så synes jeg, at vi skal give dem muligheden.”
Problemet med alkohol under corona-krisen forklarer hun sådan her:
”Det er jo fordi, vi er bekymrede for, at nogen får lidt for meget ind under vesten, og så kan de ikke rigtig finde ud af at holde afstand.”
Se klippet her:
Hvad siger folk til forslaget?
Josephines Focks holdning har fået mange til at diskutere – og grine.
På TV 2’s Facebook-side har klippet med hendes kommentar fået flest grine-smiley’er.
Nogle af de unge, som slet ikke er enige med Josephine Fock, er Alternativets eget ungdomsparti, Alternativets Unge.
Ungdomspartiet skriver sådan her på Twitter:
Politikeren Mette Abildgaard fra partiet Konservative lyder nærmest forarget over forslaget på Twitter, hvor hun skriver:
Andre mener ikke, at en fest nødvendigvis bliver kedeligere uden alkohol. Politikeren Stig Grenov fra partiet Kristendemokratierne skriver sådan på Twitter:
Hvad mener de andre partier?
Det er stadig uvist, hvad årets studerende får lov til, når de bliver færdige i midten eller slutningen af juni.
Regeringen har besluttet, at Danmark skal åbnes i fire faser, altså i fire mindre skridt. Lige nu er vi i fase to. Og hvis ikke smitten stiger igen, går fase tre i gang den 8. juni.
Og her bliver forbuddet mod at forsamles hævet til mellem 30 eller 50 personer.
Det er nok til, at en klasse kan samles og køre studenterkørsel. Betyder det så, at studenterne har fået lov?
Ikke nødvendigvis. DR har spurgt de politiske partier, om studenter-kørslen skal være tilladt. Og de er ikke helt enige.
Liberal Alliance og Nye Borgerlige vil give studenterne lov til at køre. Konservative vil også gerne sige ja, men kun hvis smitten stadig er under kontrol.
Dansk Folkeparti og Enhedslisten tøver stadig og ved ikke, om de studerende får lov. Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti (SF) mener begge, at de studerende skal have lov, hvis de kan følge retningslinjer fra sundheds-eksperter og opføre sig forsvaligt.
Venstre har endnu ikke svaret på spørgsmålet.
Og så er der Socialdemokratiet, som sidder i regeringen og derfor har mest magt til at afgøre sagen.
Pernille Rosenkrantz-Theil, som er børne- og undervisningsminister, ser en mulighed for, at studenterkørslen kan blive til virkelighed.
”Regeringen øjner en mulighed for, at det kan blive lidt mere festligt at afslutte både 9. klasse, svende-prøver og studenter-eksamener, end vi havde frygtet,” siger hun til DR.