Online

Sociale medier: Robotter spreder budskaber om, at klima-forandringerne ikke er virkelige

Hvert fjerde opslag om klima-krisen på Twitter er lavet af en bot – altså et computer-program, som selv kan skrive opslag. Det viser en ny undersøgelse.

Foto: Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


25 februar, 2020



Mange af de Twitter-brugere, som tvivler på klima-krisen, er slet ikke mennesker. De er computer-programmer.

Forskere i hele verden er enige: Klima-forandringerne er virkelige, og de er skabt af os mennesker. Og hvis vi ikke gør noget, kan det få alvorlige konsekvenser for planter, dyr og os selv.

Alligevel er sociale medier fyldt med opslag om, at klimaforandringerne er noget vås. Men hvem er de mennesker, som nægter at tro på, at klima-krisen er virkelig?

Hvad er en bot?

En bot er et computer-program, som er programmeret til at løse en bestemt opgave. Den er ofte lavet, så den efterligner menneskelige evner. I modsætning til andre robotter har en bot ikke en ”krop”.

Nogle botter kan du skrive eller tale med – de kaldes chatbots. De har en helt simpel personlighed og viden. Siri i din iPhone er for eksempel en chatbot, der kan svare på dine spørgsmål.

Nogle botter kan samle data på nettet. Og nogle kan sende spam ud til mennesker – eller skrive opslag på Twitter.

Kilder: Red Barnet, Wired.

Måske er det slet ikke mennesker – men robotter. En ny undersøgelse viser, at hvert fjerde opslag om klimakrisen på Twitter er lavet af en bot – altså et computer-program, som selv kan skrive opslag. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Botter hylder Trump

Undersøgelsen er lavet af Brown University. Den er endnu ikke blevet udgivet, men The Guardian har fået lov til at se resultaterne.

Forskerne har undersøgt 6,5 millioner tweets i ugen op til den 1. juni 2017 og den næste måned.

Der er en helt særlig grund til, at forskerne valgte netop det tidspunkt. Her tog USA’s præsident Donald Trump nemlig en vigtig beslutning om klimaet.

Han valgte, at USA skulle træde ud af den store Paris-aftale, hvor lande fra hele verden havde lovet at hjælpe hinanden med at redde klimaet – men Donald Trump ville altså ikke være med. Læs alt, hvad du skal vide om Parisaftalen, her.

Forskerne fandt ud af, at mange af botterne hyldede Donalds Trumps beslutning – og de spredte budskaber, som skabte tvivl om, hvorvidt klimakrisen er virkelig eller ej.

Det har ikke været muligt for forskerne at finde ud af, hvem der står bag de mange botter, som spreder falske budskaber om videnskaben bag klimaforandringerne.

Er forskerne uenige om klima-krisen?

Det er slet ikke alle mennesker, som tror på, at vi mennesker har skabt klima-forandringerne. I 2014 viste en undersøgelse, at 35 procent af amerikanerne ikke mente, at der var beviser på, at Jorden bliver varmere.

Men hvis man spørger de forskere, som er eksperter i klimaet, er der ikke noget at diskutere. Klima-forandringerne er virkelige – og de er skabt af mennesker.

I november sidste år gik hele 11.000 forskere sammen og skrev under på en artikel. Her stod, at hvis vi mennesker ikke gør noget for at redde klimaet, så er det ikke sikkert, at menneskeheden overlever.

Heldigvis forklarede forskerne også, hvordan vi kan løse klimakrisen. Læs om de vigtigste løsninger her.

LÆS OGSÅ: Ung klima-aktivist fra Uganda blev klippet ud af billede: ”Nu forstår jeg, hvad racisme betyder”




© Copyright - seismo 2019