Politik

Skolestart udskydes flere steder: Hvornår skal du tilbage i skole?

I år har skolerne lov til selv at beslutte, hvornår eleverne skal komme tilbage i skole.

Foto: Bantersnaps/Unsplash

Freya Ea Bjørnlund


29 december, 2020Skolestarten bliver udskudt i flere kommuner, så eleverne først skal tilbage i klasselokalet den 11. januar.

Mandag den 4. januar skulle alle elever starte i skole efter juleferien. Hvis verden altså var helt normal, og der ikke var noget coronavirus.

Men flere kommuner har allerede valgt at udskyde skolestart. Det skriver TV 2.  

I de kommuner skal eleverne først starte i skole mandag den 11. januar. I flere af kommunerne skal eleverne i stedet have undervisning online den første uge af det nye år.

De har valgt at udskyde skolestart, fordi tallene for smitte med coronavirus stadig er høje. Fra søndag til mandag blev der fundet 2.479 nye smittede i Danmark. Der er lavet 63.033 test. Det vil sige, at næsten fire procent af testene var positive.

Hvad siger lærerne?

Det er en rigtig god idé at udskyde skolestart, så længe tallene for smitte stadig er høje. Det mener Gordon Ørskov Madsen, som er formand for Danmarks Lærerforening, der repræsenterer alle landets lærere.

”Det handler ikke om at komme hurtigt i gang, men om at komme sikkert i gang,” siger han til TV 2.

Hvad siger forskerne?

Det giver god mening at holde eleverne hjemme en ekstra uge. Også de mindste elever. Det fortæller Flemming Konradsen, som er professor i global sundhed ved Københavns Universitet, til Berlingske.

Det er ikke de små elever selv, der kan sprede smitten, forklarer han:

”Men det er den ’trafik’, der kommer af aktiviteter på skolen, af kontor- og rengøringspersonale og transport af børnene til og fra skolen, der kan sprede smitten.”

Berlingske har også spurgt Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen, om det er en god idé at skubbe skolestarten. Men han mener ikke, at det gør en stor forskel, hvis man holder de små elever hjemme.

Hvilke kommuner er det?

TV 2 har samlet en liste over de kommuner, som har udskudt skolestart:

– Aarhus Kommune: De yngste elever kan starte 4. januar, mens de ældste modtager digital undervisning, oplyser kommunen til TV 2.

– Albertslund Kommune: Skolerne åbner først fysisk 11. januar. Der er dog online undervisning fra 4. januar, oplyser borgmester Steen Christiansen på Facebook.

– Billund Kommune: 0.-4. klasse starter 4. januar, mens de ældste klasser starter med digital undervisning den første uge, lyder det i en pressemeddelelse.

– Faaborg- Midtfyn: De mindste elever starter i skole 4. januar, mens 5. klasse og op skal undervises virtuelt frem til 11. januar, skriver Fyns Amtsavis.

– Frederiksberg Kommune: Her skal både de yngste og de ældste elever først møde fysisk op 11. januar. Det har borgmester Simon Aggesen meddelt på Facebook.

– Helsingør KommuneDe yngste elever kan vende tilbage til skolen 4. januar, mens de ældste gradvist kommer tilbage i løbet af ugen, skriver Helsingør Dagblad.

– Herlev Kommune: 0.-4. klasse starter 4. januar, mens de ældre klasser fjernundervises den første uge, oplyser borgmester Thomas Gyldal til TV 2.

– Hjørring Kommune: De yngste klasser kan vende tilbage, mens 5. klasse og op skal undervises digitalt den første uge, oplyser kommunen Facebook.

– Kolding Kommune: De yngste elever starter i skole 4. januar, mens de ældste klasser skal have onlineundervisning den første uge, skriver Jydske Vestkysten.

– Københavns Kommune: De mindste klasser starter fysisk undervisning 4. januar, mens 5. klasse og op skal hjemmeundervises den første uge, oplyser kommunen til TV 2.

LÆS OGSÅ: Storcentre lukker: Her er de nye coronaregler for julen.
© Copyright - seismo 2019