Arbejdsmarkedet

Skole-elever skal til eksamen i musik og madkundskab – skal få flere til at vælge erhvervs-uddannelser

Fra næste år kan folkeskole-elever komme til eksamen i madlavning.

Foto: Heather Ford/Unsplash

Julius Tromholt-Richter


20 november, 2019



Folkeskole-elever skal fra næste skoleår til eksamen i musik, madkundskab og billedkunst.

Matematik, tysk eller fransk. Det er altid spændende, hvilket fag man skal op i til eksamen. Bliver det yndlingsfaget eller det fag, som man bare slet ikke gider (det er næsten altid det man får).

Fra næste skoleår kommer der nogle nye fag på eksamens-listen for folkeskoleeleverne. Nu skal de nemlig også op i kreative fag som musik, madkundskab eller billedkunst. Det står i en ny prøve-bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet.

Det bliver elever i 8. klasse, som skal op i de kreative fag. Karakteren kommer til at tælle med i det samlede gennemsnit, når eleverne forlader skolen.

Skal få flere til at vælge erhvervs-uddannelser

Det nye tiltag skal få flere elever til at vælge en erhvervsuddannelse i stedet for gymnasiet, når de er færdige med folkeskolen. På erhvervsuddannelserne uddanner man sig i retning af et bestemt job som for eksempel tømrer, dyrepasser eller fotograf.

Og den type arbejds-kraft mangler samfundet, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil, som er undervisnings-minister. Hun mener, at det er vigtigt ikke kun at måle elever i boglige fag som matematik og dansk. Det er også vigtigt med de kreative fag, da alle mennesker kan noget forskelligt. Det forklarer hun til DR.

Hun er sikker på, at det nye tiltag vil få flere elever til at vælge en erhvervsuddannelse efter 9. klasse.

Erhversskolerne: Der skal mere til

Det nye tiltag er godt, men det alene får ikke flere til at vælge en erhvervsskole, fortæller Lars Kunov, som er direktør i organisationen Danske Erhvervsskoler og Gymnasier.

”Det er et godt initiativ, men det er ikke nok. Der skal mere til på det her. Dels skal valgfagene udvikles, og vi skal oprette nogle flere valgfag, hvilket Folketinget ikke har afsat midler til. Det skal vi nu finde ud af sammen med kommunerne,” siger han til DR.

Han har også et ønske om, at der bliver undervist anderledes i fag som engelsk, dansk og matematik. Eleverne skal lære, hvad fagene kan bruges til. På den måde kan de måske få lyst til at vælge en erhvervsuddannelse, forklarer han DR.




© Copyright - seismo 2019