Identitet

Seksual-undervisning fylder 50 år: Men kan den blive bedre?

Kondomet har en meget gammel historie. Engang blev de lavet af indvolde eller silke. I dag bruger man latex-kondomer. De blev opfundet i 1929.

Foto: Charles Deluvio/ Unsplash

Marie Byriel-Thygesen


5 oktober, 2020



Seksual-undervisningen i Danmark fylder 50 år. Men den er stadig ikke god nok, mener eksperter og organisationer.

Seksual-undervisning

  • Man får typisk seksualundervisning i de ældste klasser i folkeskolen.
  • Målet er at lære om pubertet, personlige grænser, sex-sygdomme, prævention, rettigheder, mangfoldighed i køn, krop og seksualitet
  • Det er lærerens ansvar, at skoleklassen får seksualundervisning.

    Kilde: Sex og Samfund

Du har måske prøvet det. Man skal lære at sætte et kondom på en flamingo-pik og lære om menstruation og onani.

Måske du er blevet undervist af en seksual-underviser eller en klasselærer. Og for nogle er seksual-undervisning rigtig pinligt og ubehageligt.

Seksualundervisning begyndte for alvor i 1970, da Folketinget besluttede, at det skulle være et krav på de danske skoler. Derfor fylder seksualundervisningen altså 50 år i 2020.

Seksualundervisningen har selvfølgelig ændret sig meget siden. Men seksualundervisningen er stadig ikke god nok. Det mener organisationer og eksperter, skriver DR.

Hvorfor er seksualundervisningen ikke god nok?

Det er flere grunde til, at organisationer og eksperter mener, at seksualundervisningen ikke er god nok.

En af grundene er, at selvom faget blev et krav i 1970, er det stadig ikke skema-lagt.

Det betyder, at det er op til de enkelte skoler og lærere at få det til at ske i undervisningen. Så selvom Folketinget siger, at man skal have seksualundervisning, så er det ikke alle lærere, der får det til at ske i deres undervisning. Det er ikke godt nok, mener organisationen Sex og Samfund. Det skriver DR.

En anden grund er, kun to ud af fem elever mener, at de har lært at vurdere forskellige syn på køn, krop og seksualitet. Det viser en undersøgelse, der er lavet om seksualundervisning.

Det betyder, at der er emner, som skal have mere fokus i undervisningen. Det mener flere organisationer, blandt andre Red Barnet og LGBT+ Danmark. Det er emner, som grænse-overskridende opførsel til skole-fester, deling af nøgen-billeder og en stigning i seksuelle krænkelser og voldtægter blandt unge.

Det er situationer, som sker i virkeligheden uden for klasse-lokalerne, der kalder på bedre seksualundervisning. Det skriver organisationerne i Berlingske.

Hvad skal man lære i seksualundervisning?

Seksualundervisning handler om mange forskellige emner. I dag skal man ikke kun lære om sex-sygdomme, prævention og om, hvordan kroppen virker. Sådan var det mere før i tiden. I dag skal eleverne også lære om identitet. Der er derfor også fokus på pubertet, personlige grænser, rettigheder, mangfoldighed i køn, følelser og seksualitet.

Seksualundervisning er vigtigt at få, da seksualitet også hænger sammen med sundhed, og om vi har det godt. Det mener Christian Graugaard. Han er læge og professor i almen sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

“Seksualitet, kønnet, kroppen og kærligheds-livet er centrale dele af de fleste menneskers liv, trivsel og sundhed. Det gælder naturligvis også for børn og unge”, siger han til DR.

Her er en video, der viser, hvorfor seksualundervisning er vigtig på ungdomsuddannelser:

Hvad kan du gøre for at få seksualundervisning?

Hvis du ønsker, at du og din klasse skal få seksualundervisning, kan du snakke med din lærer.

Der er flere organisationer, som tilbyder seksualundervisning. Her kommer der typisk en underviser ud på din skole. Det er blandt andet organisationer som Sexekspressen og Sex & samfund, som tilbyder seksualundervisning.

Hvis det ikke er en mulighed, så er der også flere videoer, hvor man kan lære om sex. Blandt andet har DR lavet et program, som hedder Sex med Maja. Det kan du se her.

Hvad mener du?

Skal seksual-undervisning gøres bedre?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Danske unge skal blive bedre til at tale om sex




© Copyright - seismo 2019