Videnskab
Se det historiske billede: Aldrig er Jupiter blevet fanget så skarpt på kamera
Forskere har taget et ultra-skarpt billede af Jupiter med et teleskop på Hawaii.
Måske kan du nuppe en ferie på månen i fremtiden – hvis du altså har penge nok, skriver BBC.
Men du kommer nok aldrig til at besøge en planet. Især ikke Jupiter, den største planet i vores sol-system. Den består af gas, og den er over 700 millioner kilometer væk fra Jorden.
Men forskere har fanget et nyt billede af Jupiter. Og det føles ærlig talt næsten som at være der selv.
Billedet er taget af et teleskop på øen Hawaii. Sådan skriver Gemini Observatory, hvor billederne er taget. Et observatorium er et sted, hvor forskere observerer rummet og atmosfæren.
”De her billeder kan måle sig med udsigten fra det ydre rum,” mener Michael Wong. Han er astronom, hvilket vil sige, at han forsker i rummet og planeter. Han har været med til at tage billedet, som du kan se nederst.
Hvordan er billedet fanget?
Der er aldrig før taget så skarpt et billede af Jupiter fra Jorden, oplyser Gemini Observatory.
Forskerne har brugt en helt særlig teknik. De har brugt et kamera, som kan registrere varme. På billedet er de varmeste steder gule, mens de koldere steder er røde eller helt mørke.
Og de bølgende bevægelser, vi kan se i farverne, er faktisk kraftige vinde.
For at fange et skarpt billede har forskerne brugt en teknik, der kaldes Lucky imaging – altså ”heldige billeder”.
Her tager man en masse billeder hurtigt efter hinanden med et kamera, som har meget kort eksponerings-tid. Det vil sige, at lys kun kan trænge ind i kameraet i meget kort tid.
Der er brug for at kunne tage billeder lynhurtigt, fordi skyer, luftstrømme og andre forstyrrelser i Jordens atmosfære kan spærre for et klart billede ude fra rummet.
Men forskerne brugte et ekstra trick for at gøre billedet endnu skarpere. De udvalgte de 10 skarpeste billeder, teleskopet havde taget, og så satte de dem sammen til det endelige, super-skarpe billede.
For nylig opdagede forskere nye tegn på, at der findes vand på en af Jupiters måner, som hedder Europa. Og hvor der er vand, kan der i princippet være liv. Læs mere om det her.