Videnskab

Se billederne: Australiens skovbrande har dækket områder med røg – nu demonstrerer folk

En brandmand kæmper mod flammerne i Australien.

Foto: Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


12 december, 2019Skovbrande har ødelagt et område på størrelse med Jylland i Australien. Flere byer er dækket af røg. Nu vil folk have gjort noget ved klimaet.

Australien står i flammer.

Skovbrande har hærget Australiens østkyst i mere end en måned. Og de har ikke fået slukket brandene endnu. Der er over 100 steder, hvor det stadig brænder.

  • Australiens hovedstad hedder Canberra. Men den største by er Sydney.
  • Der bor 26 millioner mennesker i landet.
  • 2019 ser ud til at blive det varmeste og tørreste år nogensinde målt i Australien.

    Kilde: Skynews.com.au

Indtil videre er et område på størrelse med Jylland gået op i røg. Det er et meget større område, end det der blev ødelagt tidligere på året, da skovbrande ramte Amazonas-junglen i Brasilien.

Vandet ved storbyen Sydneys strande er blevet sort af aske. Luften i Sydney er nu så forurenet, at den er 11 gange farligere, end det man vurderer, er ’farligt’. Det skriver TV 2.

Skovbrandene har blandt andet haft stor betydning for koalaen. Læs mere om det her.

Mange i Australien mener, at forandringerne i klimaet er skyld i skovbrandene. Og nu vil de have regeringen til at gøre noget.

Se billederne af det sorte vand her:

Demonstrationer i Sydney

Australien er et af de lande, som udleder mest CO2 per indbygger i hele verden. De udleder tre gange så meget CO2 per indbygger som Danmark, ifølge Verdensbanken.

Det gør de blandt andet, fordi meget af landets elektricitet kommer fra kul. Og når man brænder kul af, så udledes der CO2. Læs her hvorfor det er dårligt for klimaet. I juni sagde regeringen ja til endnu en kulmine i landet.

Og nu er det blevet for meget for mange australiere. De vil gerne have, at regeringen skal blive mere klima-venlige. Derfor gik 20.000 demonstranter på gaden i går onsdag i Sydney.

Her er en demonstrant klædt ud som en koala. Store dele af koalaens hjem er brændt ned.

Foto: Saeed Khan/AFP/Ritzau Scanpix

Hvad siger regeringen?

En af landets politikere går imod sin egen regering, og siger nu, at klima-forandringerne er direkte skyld i skovbrandene.

”Vi er midt i den værste tørke i mands minde, det næstvarmeste år, der nogensinde er målt. I går var røg årsag til den værste luftforurening i Sydney, vi nogensinde har set. Dette er klimaforandringer”, sagde Matt Kean, der er miljøminister i New South Wales til australsk tv ifølge TV 2.

Mark Adams, som er biologiprofessor fra Swinburne University, vurderer, at skovbrandene har udledt lige så meget CO2, som Australien normalt gør på et helt år.
© Copyright - seismo 2019