Kultur

Sådan kan du streame dine yndlings-serier mere klima-venligt

Netflix blev nødt til at skrue ned for opløsningen, fordi så mange har brugt streaming-tjenesten under corona-krisen.

Foto: Pexels

Nanna Hein


25 maj, 2020



Under corona-krisen har mange været fanget derhjemme. Derfor har vi brugt internettet mere, end vi plejer. Og det er dårligt for klimaet. Kan man bruge internettet på en grønnere måde?

Under corona-krisen har verden brugt internettet rigtig meget. Den har blandt andet stået på masser af zoom-møder og virtuel undervisning. Mange har været fanget derhjemme. Derfor er der også blevet streamet mere end normalt.

Men al den streaming er ikke godt for vores klima. Det skriver Videnskab.dk.

Faktisk udleder internettet lige så meget CO2 som al verdens fly-trafik. Det skriver Zetland.

Hvorfor er streaming dårligt for klimaet? 

Alle streaming-tjenester har data liggende på kæmpe store data-centre. Her ligger der data som musiknumre, serier, film og så videre. Den data henter du ned, når du streamer noget. Derfor bruger du data, når du ser noget på for eksempel Netflix eller hører musik på Spotify. 

Data-centrene forurener. Det gør de af to årsager.

Den første handler om den måde, som datacentrene får strøm på. Der skal nemlig meget strøm til at holde et datacenter kørende. Hvis et datacenter får strøm fra afbrænding af kul, olie eller gas, så bliver der udledt en hel masse CO2 – og det er ikke godt for klimaet. Men datacentrene kan også vælge at få energi fra vindmøller – hvilket er en meget mere klimavenlig løsning. 

Den anden måde datacentrene forurener på, er, når de skal køle deres servere ned. I de kæmpe-store datacentre bliver der behandlet rigtig meget data. Derfor arbejder serverne på højt tryk – og det bliver de varme af.

Og når de bliver så varme, så skal de køles ned – ellers brænder de sammen. Og al den nedkøling koster også energi. 

Desuden kræver det også strøm at transportere et afsnit af din yndlingsserie fra et datacenter til din computer, tablet eller tv. Hvert år bruger datacentre verden over 200 terawatt timer.

Hvad kan jeg gøre? 

Ligesom du kan mindske dit klima-aftryk ved at spise mindre kød, så kan du også mindske det, når du streamer.

Som det første kan du sænke kvaliteten af det, du streamer. På den måde bruger du mindre data i timen, og det er dataen, vi skal have skruet ned for. Så jo lavere kvalitet, jo mindre data – jo bedre for klimaet. 

Så selvom du synes, at det er rigtig lækkert at se Modern Family i den aller-højeste HD-kvalitet, så er det bedre for klimaet, hvis du lige skruer en lille smule ned. 

Du kan også tænke over hvilke streamingtjenester, du bruger. Der er nemlig forskel på, hvor klima-venlige de er – du kan kan tjekke, hvor meget energi streaming-tjenesterne bruger på deres hjemmesider.

LÆS OGSÅ: Overblik: Danmark ville hjælpe Italien med læge-udstyr – men det virkede ikke




© Copyright - seismo 2019