Politik

Så bliver Brexit til virkelighed: Storbritannien forlader EU om 8 dage

Storbritanniens premierminister Boris Johnson har stået i spidsen for at lave loven om Brexit.

Foto: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP

Freya Ea Bjørnlund


23 januar, 2020



Onsdag vedtog de britiske politikere loven om Brexit.

Der er gået over tre år. Briterne og resten af Europa har ventet i usikkerhed. Men nu sker det: Storbritannien forlader EU. Onsdag aften blev loven om Brexit vedtaget af de britiske politikere, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at Storbritannien ikke længere er medlem af EU om otte dage.

Det britiske parlament, som svarer til det danske Folketing, består af to dele, som kaldes kamre: Overhuset og Underhuset.

Hvad er Brexit?

Man har kunnet læse ordet ”Brexit” overalt de seneste år. Ordet er sammensat af ”Britain” og ”exit”, altså “Storbritannien” og “ud”. Og det, som briterne gerne vil ud af, er EU.

Storbritannien har været medlem af EU i 47 år. Men i 2016 stemte briterne for at melde sig ud af samarbejdet mellem de europæiske lande. Det skete ved en folke-afstemning, hvor hele befolkningen kunne stemme. 52 procent stemte for at forlade EU, og 48 procent stemte for at blive.

Siden 2016 har EU og Storbritannien forsøgt at blive enige om en aftale for Brexit. I 2020 bliver Brexit til virkelighed.

Loven om Brexit var allerede vedtaget i Underhuset, og onsdag stemte Overhuset også for loven.

Nu mangler loven kun at blive underskrevet af den britiske dronning Elizabeth. Ligesom i Danmark skal alle nye love nemlig underskrives af dronningen. Men hverken i Danmark eller i Storbritannien har dronningen lov til at sige nej, så Brexit er nu blevet til virkelighed.

Hvad betyder Brexit for Danmark?

Når Storbritannien forlader EU, er der 27 lande tilbage i samarbejdet, blandt andet Danmark. EU-landene samarbejder om politik, økonomi, politi-arbejde og især handel.

EU skal først til at diskutere nye handels-aftaler med Storbritannien til februar.

Og derfor kan Brexit også komme til at få stor betydning for Danmark. Danskere handler nemlig en hel del med Storbritannien.

Danmark sælger for eksempel meget svinekød til Storbritannien – især bacon. Og nu kan Storbritannien vælge at lægge en told på bacon fra Danmark. Det vil sige en skat, som gør det dyrere at sælge bacon i Storbritannien. Og så kan det være, at det slet ikke kan betale sig for Danmark, vurderer Ole Ryborg, som er DR’s EUkorrespondent:

”Det kan være, at den eksport stopper, og at slagterierne i stedet skal til at sende mere grisekød til eksempelvis Kina.”

Han vurderer også, at Brexit kan komme til at betyde, at danske fiskere ikke længere må fiske i den britiske del af Nordsøen, som ligger mellem England og Danmark (læs hele Ole Ryborgs analyse af Brexit hos DR).

Men det er også muligt, at EU og Storbritannien kan blive enige om handels-aftaler, som stadig gør det muligt for Danmark at handle med Storbritannien.  




© Copyright - seismo 2019