Kultur

Vild rekord: Danmarks dyreste maleri solgt på auktion

Billedet som blev solgt for 31,5 millioner kroner.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


27 november, 2019Et maleri af den danske maler Vilhelm Hammershøi er blevet solgt for 31,5 millioner kroner. Det er rekord i Danmark.

Hvis du havde over 30 millioner kroner, som du ikke vidste, hvad du skulle bruge til, hvad ville du så købe?

Du kunne eksempelvis havde brugt dem på en vild lejlighed. Eller et maleri.

Det var nemlig hvad maleriet ’Interiør fra Strandade 30’ malet af den danske maler Vilhelm Hammershøi blev solgt for i weekenden. Faktisk blev det solgt for 31,5 millioner kroner for at være helt præcis. Og det er en ny dansk rekord, skriver TV2.

Maleriet blev solgt på auktion af auktions-huset Bruun Rasmussen. Det betyder, at alle kunne byde på billedet, og det til sidst blev solgt til den, som bød mest.

Hvad var den gamle rekord?

Den gamle rekord var på 6.9 millioner kroner. Den kom i 2006, da maleriet La Promenade des Anglais af den norske maler Edvard Munch blev solgt i 2006. Så rekorden er blevet slået med en del.

Hvem har købt det?

Det ved man ikke. Man ved bare, at det er en udenlandsk køber. Køberen skal faktisk også betale mere end de 31,5 millioner kroner. For firmaet Bruun Rasmussen som har haft det på auktion, skal have 30 procent af prisen oven i.

Derfor skal køberen betale næsten 40 millioner kroner. En rimelig vild shoppe-dag.

Hvem har solgt det?

Det ved man heller ikke. Billedet er nemlig solgt af en anonym person. Personen købte selv maleriet i 1976 til en ukendt pris.

Hvad er der så specielt ved billedet?

Billedet er malet af den berømte danske kunstner Vilhelm Hammershøi, som levede fra 1864-1916. Det er malet i år 1900, og forestiller malerens kone Ida, som står og læser i sit hjem på Christianshavn i København.

Det er et klassisk Hammerhøi maleri, siger Julie Arendse Voss, som er afdelings-leder i Bruun Rasmussens Kunst-auktioner.

“Værket er i høj kurs, fordi det er et af hans bedste værker. Kunstnere maler alt fra mesterværker og til dårlige værker. Og dette er et mesterværk. Så interesserer man sig for Hammershøi og denne tidsperiode, er maleriet et must at eje,” siger hun til TV2.
© Copyright - seismo 2019