Politik

Regeringen vil ændre politiet i Danmark: Hvad vil de gøre?

Nick Hækkerup står foran pressen og fortæller om regeringens planer for politiet.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Julius Tromholt-Richter


25 august, 2020



Danmark skal være mere trygt. Derfor foreslår regeringen, at vi skal have flere politi-stationer og flere betjente. Vi giver dig overblikket over forslaget.

Regeringen vil ændre politiet i Danmark:

Hvor mange politi-stationer skal vi have? Hvor skal de ligge? Hvor mange betjente skal der være?

Den type spørgsmål bliver bestemt af politikerne i Folketinget.

Den øverste chef for politiet er Danmarks justitsminister. Han hedder Nick Hækkerup. Han er en del af regeringen, som lige nu er Socialdemokratiet.

I går mandag præsenterede han nogle nye idéer, som skal forbedre politiet. Det kalder man for et udspil. Det skriver DR.

”Det er et oplæg, der handler om, at politiet skal tættere på danskerne,” sagde han.

Hvis en ny aftale for politiet skal blive til virkelighed, så skal et flertal af de 179 politikere i Folketinget stemme ja til aftalen.

Derfor skal de andre partier i Folketinget nu kigge på udspillet, som regeringen og Nick Hækkerup har præsenteret. Her vil de komme med deres egne forslag. De skal altså i gang med at forhandle, for at se om et flertal kan blive enige om en endelig aftale.

Partierne går i gang med at forhandle i dag tirsdag.

Hvis det bliver til virkelighed, vil ændringenerne vare frem til 2024.

Vi giver dig overblikket over de vigtigste punkter i udspillet.

1. Der skal oprettes 20 nye politi-stationer

Der skal oprettes 20 nye nær-politi-stationer. De skal fungere som en base for betjentene i det område, hvor de ligger. Det skal altså være en ekstra politistation i området. Her kan politiet for eksempel tage ind for at afhøre nogen.

De nye stationer skal være åbne i mindst 15 timer om ugen. Der skal være fem betjente tilknyttet hver station. Der skal altså i alt være 150 nye lokal-betjente på de nye stationer.

”Det skal være med til at øge trygheden, at folk ved, der er betjente i området,” siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Det blev ikke sagt, hvor de skal ligge. Men de skal ligge i områder, hvor kriminaliteten er høj. Og de skal ligge i områder, hvor der lige nu er langt til en politistation.

2. Der skal oprettes en ny enhed

Der skal oprettes en helt ny enhed hos politiet. Politiet skal nemlig blive bedre til at bekæmpe avanceret kriminalitet som økonomisk kriminalitet og cyber-kriminalitet.

Den type kriminalitet kan være svær at efterforske. Derfor skal politiet blive bedre til at bekæmpe det. Der skal derfor oprettes en helt ny politi-uddannelse, som vil have fokus på at efterforske netop den type kriminalitet. Det skriver Jyllands-Posten.

Den nye enhed skal have sin egen politi-direktør, 800 ansatte og afdelinger i både København og Aarhus.

3. Rigspolitiet skal halveres

I udspillet foreslår regeringen at halvere Rigspolitiet.

Rigspolitiet er politiets hoved-kontor. Det ligger i København. Det sætter retningen for politiet i hele Danmark.

Under rigspolitiet er der 14 politi-kredse rundt omkring i landet, som tager sig af det daglige politi-arbejde. De har alle en politistation. Det skriver politi.dk.

Regeringen vil blandt andet flytte opgaver fra Rigspolitiet til andre områder i politiet. Blandt andet til den nye enhed, som skal bekæmpe økonomisk kriminalitet.

Derudover skal mange af betjentene fra Rigspolitiet rykkes ud til de nye nær-politistationer, som man vil oprette.

Tanken er, at der på den måde kommer flere betjente ud i landet.

”Vi flytter ressourcer fra Rigspolitiet til det nære politiarbejde. Flere betjente lokalt er forudsætning for, at vi kan løse de problemer med utrygheds-skabende adfærd, som vi desværre oplever,” siger Nick Hækkerup ifølge DR.

4. Der skal uddannes flere betjente

I 2021 og 2022 skal der hvert år optages 150 flere betjente på politi-uddannelsen. Hvis alle består, vil der altså komme 300 flere betjente.

Så hvis du drømmer om at blive politi-betjent, så kommer der muligvis bedre muligheder for at komme ind på studiet.

Hvad siger de andre partier?

Når man laver politik, så handler det ofte om at give nogle penge til bestemte områder og tage nogle penge fra andre områder.

Sådan er det også denne gang. Der skal gives flere penge til politiet, men i stedet spares på uddannelsernes markedførings-budget. Altså de penge, som uddannelserne bruger på reklame. Det skriver Berlingske.

Og det bekymrer flere partier. Blandt andre Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti (SF).

”Det er tude-tosset, at det er uddannelserne, der skal spare, for at man kan få råd til et politi-forlig,” siger Jacob Mark, som sidder i Folketinget for Socialistisk Folkeparti (SF).

Også Lars Qvistgaard er utilfreds med idéen om at spare på uddannelserne. Han er formand for fag-forbundet Akademikerne, som repræsenterer 431.000 med en akademisk uddannelse. Det skriver han på Twitter:

Hos partiet Venstre er man heller ikke tilfreds med udspillet. Man vil nemlig gerne have endnu flere betjente end de flere hundrede nye betjente, som regeringen foreslår. Det siger Inger Støjberg, som sidder i Folketinget for Venstre. Men hun er dog klar til at forhandle. Det skriver Berlingske.

”Vi kommer til at gå ind i de her forhandlinger med en række ønsker. Flere politibetjente, men også mere teknologi som eksempelvis mere overvågning,” siger hun.

Hun er dog glad for idéen om at have større fokus på økonomisk kriminalitet.

LÆS OGSÅ: Har Mette Frederiksen sagt noget racistisk? Lige nu taler alle om ”indvandrer-drenge”.




© Copyright - seismo 2019