Identitet

Racisme er ikke et stort problem i Danmark, mener halvdelen i ny måling

Søndag den 7. juni demonstrerede cirka 15.000 mennesker mod racisme i København.

Foto: Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


12 juni, 2020



Mener vi i Danmark, at racisme er et udbredt problem i vores land? Det har medierne TV2 og Politiken undersøgt i en ny måling.

Er racisme et stort problem i Danmark? Mange har stillet det spørgsmål, efter store demonstrationer imod racisme har spredt sig fra USA til mange andre lande – også Danmark.

Den 7. juni samledes hele 15.000 mennesker i København for at protestere mod racisme – se, hvordan det så ud her.

Men er racisme egentlig et udbredt problem i Danmark? Det har 1.174 personer over 18 år svaret på i en ny måling. Den er lavet af Megafon for medierne TV2 og Politiken.

Resultaterne viser, at folk langt fra er enige.

Lige over halvdelen mener ikke, at racisme er et udbredt problem i Danmark – helt præcist 51 procent.

Hvem ser racisme som et problem?

I den nye måling er kun 32 procent enige i, at der er et udbredt problem med racisme i Danmark.

Målingen viser også noget om, hvem der ser racisme som et problem – og hvem, der ikke gør.

De unge fra 18 til 29 år mener i højere grad, at racisme er et problem end resten af befolkningen.

Men den største forskel kan man se, når man opdeler personerne i målingen efter, hvilke partier de stemmer på.

Hvis man ser på de personer, der stemmer på partierne Radikale Venstre, Alternativet, SF og Enhedslisten, mener de fleste, at racisme er et udbredt problem.

Det er helt modsat for dem, som stemmer på Folketingets andre partier – for eksempel Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det er også de partier, som går ind for strengere regler for indvandrere og flygtninge.

Hvem mangler vi svar fra?

Der ville nok vise sig en endnu større forskel, hvis man havde opdelt svarene i målingen efter personernes hudfarve, mener Michael Nebeling Petersen. Han er lektor og forsker i racisme på Syddansk Universitet.

For hvide mennesker oplever måske racisme som et mindre problem end folk med en mørk hudfarve, forklarer han til Politiken:

”Hvide danskere oplever ikke racismen på egen krop. Det gør jeg heller ikke selv. Jeg har boet på Nørrebro i 15 år og er aldrig blevet stoppet af politiet. Men når jeg går sammen med min arabiske ven, bliver han ofte stoppet.”

Hvorfor snakker alle om racisme lige nu?

Der er en særlig grund til, at hele verden taler om racisme lige nu. Og at tusindvis demonstrerer for at stoppe racisme.

Folk er vrede over, hvordan den sorte mand George Floyd blev behandlet af det amerikanske politi den 25. maj. George Floyd døde, efter politi-betjenten Derek Chauvin sad med sit knæ mod hans hals i næsten ni minutter.

Mange ser George Floyds død som et tegn på, at det amerikanske politi behandler sorte langt værre end hvide. Læs meget mere om sagen her.

Hvad mener du?

Er racisme et udbredt problem i Danmark?

Indlæser ... Indlæser ...



© Copyright - seismo 2019