Identitet

Presset over fremtid og uddannelse? Så mange elever i 9. har det på samme måde

Hver tredje elev, som har følt sig stresset ofte eller hele tiden den seneste måned, har ikke talt med nogen om det.

Foto: Taylor Wilcox/Unsplash.

Freya Ea Bjørnlund


9 november, 2020



I 9. klasse skal man tage mange store beslutninger. Og der er flere krav, man skal leve op til. Det kan få mange elever til at føle sig presset, viser en ny undersøgelse.

Alle andre virker så sikre. Men du er måske stadig i tvivl. Skal det være gymnasiet, teknisk skole, handels-skole – eller måske 10. klasse eller efterskole?

Hvis du føler dig presset, når du tænker over fremtiden, så er du langt fra den eneste.

6 ud af 10 elever i 9. klasse føler sig nemlig bekymrede og pressede, når de tænker på uddannelse og fremtid. Det viser en ny undersøgelse fra organisationen Børns Vilkår og TrygFonden. I undersøgelsen svarer 1.820 elever fra 6.-9. klasse på spørgsmål om, hvordan de har det.

Presset hober sig op med lektier, karakterer og eksamen. Det forklarer Rasmus Kjeldahl, som er direktør i Børns Vilkår, i en presse-meddelelse.

”Skolens store fokus på tal, vurderinger og adgangs-krav lægger et massivt pres på børn og unge. Mange trives ikke med krav om konstant at skulle præstere. Nogle oplever det som at være reduceret til et tal, ikke at være ‘god nok’ eller ikke at kunne ‘slå til’.”

Bange for at sige noget forkert

Der er ikke kun de store valg for fremtiden og kravene til eksamen, der presser eleverne. Mange føler sig også utrygge i klassen.

Flere end hver tredje i 6.-9. klasse føler sig ikke tryg ved at lave en fejl eller sige noget forkert. Og hver femte føler ikke, at de er accepteret i klassen. For nogle betyder det, at de ikke har lyst til at række fingeren op.

Hvis man føler pres i skolen, kan det føre til flere ubehagelige ting. Det kan være, at man får stress, at man ikke har lyst til at komme i skole – eller slet ikke møder op.

Bange for ikke at være god nok på Instagram

Det er ikke kun skolen, der skaber pres. Det gør livet online også. Du skal have mange følgere. Du skal have en krop, der kan vises frem på Instragram. Du skal svare på hver eneste besked på alle platforme – hver dag, hele tiden.

Børns Vilkår og Trygfonden har lavet en anden rapport, som handler om den samme undersøgelse blandt 1.820 elever. Den kom ud i juni.

Og den viste, at 3 ud af 10 piger i 9. klasse ofte eller hele tiden har følt sig stresset den seneste måned. De bliver blandt andet stresset, fordi de føler, at de skal leve op til mange krav på sociale medier.

Hos drengene ser det ikke lige så skidt ud – men det er heller ikke helt godt. 14 procent af drengene har ofte eller hele tiden følt sig stresset den seneste måned.

Hvis man føler sig presset, er det vigtigt at tale med nogen om det – gerne med forældre og venner.

Man kan også ringe til organisationen Headspace, som arbejder med at hjælpe og rådgive unge. Man kan ringe til Headspace på 25 97 00 00 eller chatte her.

LÆS OGSÅ: Skuespiller Lise Pleidrup: Jeg vil gerne kaldes tyk




© Copyright - seismo 2019