Politik

Politikerne griber ind: Lattergas bliver forbudt for unge under 18 år

Sådan ser lattergas-patroner ud.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


21 januar, 202012 procent af danske unge har prøvet at tage lattergas, selvom det er farligt. Derfor har politikerne nu besluttet, at man skal være 18 år for at købe lattergas.

Politikerne har snakket om det siden december. Men nu er beslutningen taget. Nu bliver det forbudt for unge under 18 år at købe lattergas-patroner. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup i en presse-meddelelse:

”Jeg er rigtigt glad for, at der var bred opbakning til, at vi nu får sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas og den voldsomme misbrug af lattergas-patroner blandt vores unge,” siger han.

Hvad er lattergas?

  • Det kemiske stof, som vi kalder lattergas, hedder egentlig kvælstofforilte.
  • Lattergassen hos tandlægen er blandet med ilt. Men det gælder ikke den lattergas, man kan købe andre steder. Derfor er den farligere at indånde.
  • Når man indånder lattergas, bliver man høj i meget kort tid – ofte kun cirka to minutter.
  • Når man indånder lattergas, bliver ilt afskåret fra hjernen. Og det kan være meget farligt.
  • Når man tager lattergas, kan man blive svimmel, miste kontrollen over sin krop og besvime. Man kan få hjerne-skader og nerve-skader. Og man kan i værste fald blive kvalt og dø.

    Kilde: Alt om stoffer, Giftlinjen.

Et flertal af politikerne i Folketinget er blevet enige om at ændre reglerne for salg og køb af lattergas. Mange bruger nemlig lattergas som et stof til at blive høj af.

Nu må man kun købe to patroner lattergas, som hver indeholder otte gram, ad gangen.

Det bliver også forbudt at sælge lattergas på steder, hvor der også sælges alkohol, tobak eller e-cigaretter – det vil sige i kiosker.

Samtidig får man nu langt større bøder, hvis man bryder loven.

Mange unge har prøvet at tage lattegas

Sidste år viste en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at 12 procent af danske unge har prøvet at tage lattergas.

Det er en rigtig dårlig idé.

Lattergas er godt til bedøvelse, når tandlægen skal rode rundt i dine tænder. Men det er ikke godt at inhalere for at blive høj. Man kan besvime og miste kontrol over sin krop – og hvis det går ekstra galt, kan man få hjerneskader og nerveskader. Eller blive kvalt og dø.

Hele syv politiske partier er blevet enige om at lave de nye regler for lattergas. Det er partierne: Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. 

Til gengæld ville Liberal Alliance, Nye Borgerlige og det nye parti Fremad ikke være med i aftalen om de nye regler.
© Copyright - seismo 2019