Kultur

Politiker vil vise Muhammed-tegninger i danske aviser

Pernille Vermund vil forsvare ytringsfriheden ved at vise Muhammed-tegninger.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Marie Byriel-Thygesen


30 oktober, 2020Efter flere terror-angreb i Frankrig mener partiet Nye Borgerlige, at Muhammed-tegningerne skal vises i danske aviser.

Efter flere terror-angreb i Frankrig har debatten om ytringsfrihed bredt sig til Danmark. For skal man vise Muhammed-tegninger i skolen eller ej?

Det spørgsmål fylder en hel del i medierne lige nu.

Det gør det, fordi den franske historie-lærer Samuel Paty for nyligt blev dræbt. Han fik halsen hugget over, angiveligt fordi han har vist tegninger af den muslimske profet Muhammed i sin undervisning. Det kan du læse mere om her.

Muhammed-tegninger

  • I religionen islam er der et forbud mod at tegne eller male profeten Muhammed.
  • I 2005 besluttede avisen Jyllands-Posten at udgive 12 Muhammed-tegninger. Det skabte stor vrede blandt mange muslimer og førte til det, man senere har kaldt Muhammed-krisen. I flere muslimske lande blev det danske flag brændt af. Muslimske lande nægtede at købe danske produkter. Og tegnerne fik døds-trusler.
  • Det franske satire-blad Charlie Hebdo har også trykt Muhammed-tegninger. I 2015 blev bladet udsat for et terror-angreb, som kostede 12 mennesker livet.
  • Både i Danmark og i mange andre lande har Muhammed-tegninger skabt debat om ytringsfrihed og respekt for andre religioner.

Kilde: Faktalink.dk

Nu er der sket endnu et terror-angreb. I går torsdag blev tre mennesker dræbt i en kirke i den franske by Nice.

Det har fået det danske parti Nye Borgerlige til at handle.

I går skrev partiets formand Pernille Vermund på Facebook, at hun vil starte en kampagne, som skal sørge for, at Muhammed-tegninger bliver vist som reklamer i danske aviser.

Hvad går hendes idé ud på?

Nye Borgerlige vil lave en kampagne, der forsvarer ytringsfriheden i Danmark.

I går torsdag fortalte Pernille Vermund, at hun vil starte kampagnen ”Støt Samuel Paty – kæmp for friheden” en af de nærmeste dage. Det skrev hun på Facebook. Kampagnen skal laves i samarbejde med Charlie Hebdo.

Du har nok hørt om Charlie Hebdo. Det er et fransk satire-blad, som trykte tegninger af profeten Muhammed.

Da bladet udgav Muhammed-tegningerne, blev det udsat for et voldsomt terror-angreb i 2015. Det kostede 12 mennesker livet.

Det er de samme tegninger fra Charlie Hebdo, som Nye Borgerlige vil trykke som reklamer i de danske aviser.

“Hver gang vores ytringsfrihed bliver mødt med trusler, vold eller terror, er der behov for, at vi står vagt om vores ytringsfrihed og forsvarer den”, siger Pernille Vermund til Politiken.

“I samarbejde med Charlie Hebdo vil vi indrykke netop de tegninger af Muhammed, som Samuel Paty brugte i undervisningen, i de danske aviser,” skriver hun på Facebook.

Hun vil også give danskerne mulighed for at deltage i kampagnen. Det er ved at støtte den med penge og ved at dele tegningerne på de sociale medier, skriver hun i opslaget.

LÆS OGSÅ: Overblik: Debatten raser – skal Muhammed-tegningerne bruges i undervisningen?
© Copyright - seismo 2019