Politik

Politiet tilbageholder 16-årig dreng for at fyre bombe-rør af mod betjent

Politiet anholder flere personer fredag den 27. december på Nørrebro, hvor tilfældige mennesker på gaden blev beskudt med fyrværkeri.

Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix

Freya Ea Bjørnlund


30 december, 2019Flere unge er blevet taget af politiet for at fyre fyrværkeri af mod andre mennesker – med vilje.

Det er snart nytårsaften. Dagen, hvor du får lov til at lege gal videnskabsmand og fyre raketter af i din egen baghave.

Men i år er flere unge allerede gået langt over grænsen, når det kommer til fyrværkeri. De seneste aftener har der været ballade på Nørrebro i København, fordi unge affyrer fyrværkeri mod andre mennesker – med vilje.

Søndag aften den 29. december blev en 16-årig dreng taget af politiet for at affyre et bombe-rør mod en politi-betjent på Nørrebro. Det skriver DR. Et bomberør er en lovlig type fyrværkeri. Men det er ikke tilladt at fyre fyrværkeri af for at ramme andre.

5 regler for fyrværkeri

1. Du må købe fyrværkeri, når du er over 18 år gammel. Hvis du er mellem 15 og 18 år, må du kun købe knaldhætter, is-fontæner og lignende.

2. Du må ikke fyre fyrværkeri af mod andre.

3. Du må kun købe fyrværkeri i perioden 15.-31. december.

4. Du må fyre fyrværkeri af i perioden 27. december til og med 1. januar. Resten af året er det ulovligt at fyre fyrværkeri af.

5. Du må kun opbevare fem kilo krudt. På alt godkendt fyrværkeri kan du se en NEM-mængde – det står for ”netto eksplosiv stof-mængde” og viser, hvor meget krudt, produktet indeholder.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

5 råd om fyrværkeri

1. Brug altid beskyttelsesbriller.

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: Borger.dk

Betjenten var civilklædt – det vil sige, at han ikke havde sin uniform på, men helt almindeligt tøj.

Den 16-årige dreng er nu blevet sigtet for at sætte andres liv og førlighed i fare. Hvis han bliver dømt skyldig, kan han få op til otte år i fængsel.

Københavns Politi skriver selv om sagen på Twitter:

Brandmand fik fyrværkeri i ansigtet

Det er langt fra første gang i år, at der bliver skudt med fyrværkeri mod mennesker på gaden.

Der var allermest ballade fredag aften den 27. december, hvor politiet fik omkring 60 anmeldelser om personer, som skød med fyrværkeri. Og to 15-årige drenge blev anholdt for at affyre fyrværkeri mod andre på Nørrebro. De er sigtet for at udsætte andres liv og helbred for fare.

Lørdag aften den 28. december blev en 15-årig dreng også tilbageholdt for at fyre et bomberør af mod en betjent.

Politiet har ikke kun fået anmeldelser om angreb med fyrværkeri på Nørrebro, men også i Valby, Dragør, Albertslund og Ballerup.

Og i Aarhus er der også affyret fyrværkeri mod en politibil, skriver Politiken.

Søndag morgen gik det endda ud over en brandmand, som var ved at slukke en brand i Brøndby Strand. Her blev han ramt af fyrværkeri lige under øjet, men efter behandling har han ikke fået nogen skader, skriver Ekstra Bladet.

Al balladen har fået politikerne til at diskutere, om reglerne for fyrværkeri skal laves om. Partierne Enhedslisten og Dansk Folkeparti er klar til at gøre det ulovligt at bruge fyrværkeri på alle andre dage end nytårsaften den 31. december, skriver DR. I dag er det lovligt at bruge fyrværkeri fra den 27. december til og med 1. januar. Men loven kan ikke ændres, før et flertal af politikerne i Folketinget bliver enige om at gøre det. Og det kræver en hel del at lave en ny lov – læs mere om det her.

Se billeder fra fyrværkeri-angrebene herunder – og husk at følge reglerne for fyrværkeri, når du fyrer den af til nytårsaften.
© Copyright - seismo 2019