Politik

Partier vil have, at seksual-undervisning skal være en fast del af lærernes uddannelse

De fleste skoler har lige afsluttet Uge Sex. En hel uge, hvor der hvert år er fokus på seksual-undervisning.

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


11 februar, 2020Flere politiske partier vil have, at seksual-undervisning skal være en fast del af lærer-uddannelsen. Lige nu kan lærerne selv vælge, om de vil have faget. Og det er kun en lille del af de lærer-studerende, som vælger det.

Har din klasse-lærer også stået nervøst og fortalt om, hvordan man har sex? Der bliver fniset ret meget i klassen. Det hele er lidt akavet, både for jer elever og for jeres lærer. Det kan blandt andet være fordi, din lærer ikke ved, hvordan I som elever helt præcist skal lære om sex, køn og krop.

Det er nemlig slet ikke sikkert, at din lære har lært, hvordan man skal undervise i den slags. I dag er seksual-undervisning nemlig ikke en fast del af lærer-uddannelsen. Det skal nu laves om, mener de politiske partier Socialistisk Folkepart (SF), Enhedslisten og Radikale Venstre. Det skriver Politiken.

Det er Socialistisk Folkeparti, som er kommet med udspillet. Et udspil er et forslag til en ændring af en lov. At lave en lov er en lang proces – du kan læse mere om, hvordan en lov bliver til her

På lærer-uddannelsen er seksual-undervisning nemlig ikke obligatorisk. Det betyder, at det ikke er noget, man skal have undervisning i. Faktisk er det kun en femtedel af dem, der læser til lærer, som vælger at have seksual-undervisning. Det betyder, at den undervisning eleverne får ude på skolerne, er meget forskellig. 

Hvorfor er seksualundervisning så vigtigt? 

Seksual-undervisning er obligatorisk at have i folkeskolen. Alle elever skal altså have haft seksual-undervisning, inden de går ud af 9.klasse.

I dag er der en hel masse forskellige køn og seksualiteter at forholde sig til. Du kan blandt andet være pan-seksuel, bi-seksuel eller hetero-seksuel. Foreningen Sex og Samfund mener, at undervisningen også skal handle mere om grænser og normer. Så at få undervisning i at putte et kondom på er ikke nok. Foreningen Sex og Samfund er en NGO, som arbejder med seksuel sundhed og trivsel. 

Hvis en lærer ikke har haft seksual-undervisning på lærer-uddannelsen, er det meget sværere at give god undervisning til eleverne.

Hvordan er seksual-undervisningen nu?

Selvom seksual-undervisningen er obligatorisk at have i folkeskolen, så er der ikke sat timetal på faget. Det betyder, at det ikke er bestemt hvor mange timers undervisning eleverne skal have. Lærerne skal selv bestemme, hvornår eleverne skal have faget. De fleste skoler har Uge Sex, hvor man har seksual-undervisning. 

Selvom det er 100 procent sikkert, at din dansk-lærer har haft undervisning i dansk, og din matematik-lærer har haft undervisning i matematik, så er det altså langt fra sikkert, at den lærer, du har haft i seksual-undervisning, er blevet undervist i det.

Det er nemlig sådan, at alle lærere kan undervise i seksual-undervisning – hvis de har lyst. Det kan de, selvom de ikke har haft seksual-undervisning, dengang de tog deres udannelse som lærer.

Hvad synes du om seksual-undervisningen på din skole?

Vis resultater

Indlæser ... Indlæser ...
© Copyright - seismo 2019