Videnskab

Over 2.000 år gammel: En enorm kat er dukket op i Peru

Sådan ser udsigten ud, når man flyver over området i Peru, hvor Nazca-linjerne er dukket op.

Foto: Shutterstock

Freya Ea Bjørnlund


20 oktober, 2020En gigantisk katte-tegning ligger på lur på en bakke i Peru.

Hvis man kigger op mod en bakke i Peru cirka 400 kilometer syd for hovedstaden Lima, får man øje på en 37 meter lang kat. Den er tegnet på siden af bakken. Den ligner på en måde noget, som en skole-elev har ridset i bordet.

Forskere har netop fundet den, skriver The Guardian. Men tegningen er faktisk over 2.000 år gammel. Den blev lavet af den indfødte befolkning i Peru cirka 200-100 år før vor tidsregning.

Tegningen er en såkaldt geoglyf – det er store tegnede motiver, som kan ses fra luften. Der er flere geoglyffer i netop dette område af Peru. Dem kalder man Nazca-linjerne.

Der findes også tegninger af en abe, en kolibri og en pelikan.

Sådan ser katten ud:

Hvordan er katten skabt?

Katte-tegningen blev først opdaget, da man forsøgte at gøre det nemmere at komme op på bakken. Herfra har man nemlig god udsigt til de andre geoglyffer. Men da forskerne kiggede nærmere efter, opdagede de katten.

For over 2.000 år siden blev tegningen skabt ved at fjerne sorte sten på bakken, så det hvide sand kom til syne nedenunder.

Men med tiden er linjerne af det hvide sand langsomt blevet mindre synlige. Og forskerne måtte fjerne flere sten for at gøre hele katten synlig igen. Linjerne er 30-40 centimeter tykke.

”Figuren var knap nok synlig. Faktisk var den ved at forsvinde, fordi den var placeret på en forholdsvis stejl skråning, der er udsat for naturlig erosion,” skriver Perus kultur-ministerium ifølge The Guardian.

Erosion er noget, der sker over tid i naturen. Det er en fjernelse af materiale, som sker naturligt på grund af slid i landskabet. Det kan for eksempel være, at vinden langsomt fjerner jord eller sten fra et område, eller at vand slider klipper eller sten ned.

Hvad skulle tegningen bruges til?

De første Nazca-linjer blev opdaget i 1926. Siden er der kommet over hundrede tegninger til, der forestiller forskellige former og dyr.

Nogle af linjerne stammer fra Nazca-kulturen, der levede fra år 200 til 700. Men i de senere år har forskere fundet flere nye tegninger, der er endnu ældre. Og katten blev altså tegnet cirka 200-100 år før vor tidsregning.

Lige siden den første opdagelse har forskere spekuleret over, hvorfor tegningerne er der.

Ifølge TV2 er en af teorierne, at tegningerne viser navnene på forskellige kilder i ørkenen og viser vej til dem. En anden teori er, at de er blevet brugt til ritualer. Det vil sige særlige skikke, der nok har haft en religiøs betydning.

Man har fundet mange knuste potter ved siden af tegningerne, hvilket kunne tyde på, at tegningerne blev brugt til ritualer.

Hvordan ser de andre tegninger ud?

Hvis man tager til Peru, kan man se mange geoglyffer blandt Nazca-linjerne. Her er nogle af dem.

En kolibri:

Foto: Shutterstock

En abe:

Den store kondor-fugl:

Foto: Shutterstock

LÆS OGSÅ: Vores jagt på corona-vaccine kan koste liv … blandt hajerne
© Copyright - seismo 2019