Alkohol

Øllets historie i Danmark: Engang drak man øl i stedet for vand

82 procent af al alkohol, som bliver solgt i Danmark, er enten øl eller vin.

Foto: kazuend/Unsplash.

Julius Tromholt-Richter

Andreas Hansen


19 marts, 2021



Engang drak man 3-4 liter øl om dagen. Også børnene. Det var man nødt til, da det var svært at skaffe rent vand. I dag drikker man øl af andre årsager. For eksempel, når man skal hygge sig.

En ale, pilsner, stout, lager eller hvedeøl. Der findes rigtige mange forskellige typer af øl. De kommer i mange forskellige farver, smage, dufte og styrker.

Det er en hel videnskab at lave øl. Gennem mange tusinde år har måden, man brygger øl på, udviklet sig og forandret sig.

Mennesket har stort set altid brygget øl. I en hule i Israel har man fundet tegn efter en ølagtig drik, som er 13.000 år gammel.

Man ved også, at kineserne bryggede øl for cirka 8.000 år siden. Men den ældste egentlige opskrift på øl, som man har fundet, er 3.900 år gammel. Den stammer fra landet Mesopotamien, som i dag hedder Irak.

I Danmark er vi i dag berømt i hele verden for vores øl. Danske Carlsberg er det tredjestørste bryggeri i verden. I 2015 havde Carlsberg 140 forskellige mærker. Og solgte 36 milliarder flasker øl i hele verden.

I dag forbindes øl for mange med fest, fodbold og hygge. Men engang var øl faktisk vigtigt for at overleve i Danmark. Vi tager dig med igennem øllets historie i Danmark.

Øl i bronzealderen – de første spor efter øl

For at brygge øl skulle man kende til landbrug. Man skulle kunne dyrke korn på markerne. Korn er nemlig grundlaget i øl.

De tidligste spor efter øl i Danmark stammer fra bronzealderen, nærmere bestemt 1.370 år før Kristi fødsel.

I 1921 fandt man en gammel grav i Egtved By, som ligger vest for Vejle. I graven fandt man resterne efter en pige, der havde ligget begravet i højen i næsten 3.500 år.

Hun bliver kaldt for Egtvedpigen. I hendes kiste fandt man en spand af bark fra et birketræ. Der lå noget brunt snask på bunden, som man siden har undersøgt.

Her opdagede man, at der har været en gæret drik i spanden – muligvis en øl lavet på honning. Man fandt også rester fra trane- eller tyttebær og hvedekorn. Derfor ved man, at der blev brygget øl i Danmark for over 3.000 år siden. Det skriver Nationalmuseet.

Øl i vikingetiden – øl var gudernes drik

Øl bliver ofte forbundet med vikingerne, som levede i Danmark fra cirka år 800-1.050.

I det gamle Grækenland kunne man ikke fordrage øl. Det blev anset som en drik for vildmænd. Den holdning bredte sig til romerne og til den kristne kirke. Derfor blev vin, og ikke øl, blandt andet brugt til forskellige ritualer i kirken.

Men i Nordeuropa blev øllet anset som gudernes drik.

Og sådan havde vikingerne i Danmark det også. Vikingerne troede på de nordiske guder, og årets første bryg blev ofret til guden Freja. Man skålede også til ære for guderne i øl.

I vikingetiden havde man ikke rent drikkevand. Derfor kunne man blive syg af at drikke vand. Øllet var derfor vigtigt for at få væske.

Man kogte vandet, som skulle bruges til at brygge øl, for at fjerne bakterierne. Udover at slukke tørsten, så gav øllet også næring.

Man bryggede derfor både øl med en lav og en høj alkoholprocent. Den svage øl drak man til hverdag. Den kunne børn også drikke. Den stærke øl blev drukket til fest og til store drukgilder.

Man lavede øl af korn og krydrede det med blandt andet malurt, egebark, pors, enebær eller røllike.

Øl i middelalderen og frem – man drak 3-4 liter øl om dagen

I 1200-tallet begyndte man i Tyskland at bruge planten humle som krydderiet i øl. Det har lige siden været en af de vigtigste ingredienser i øl. Det giver øllet en bitter smag og længere holdbarhed.

Ligesom i vikingetiden var det næsten umuligt at skaffe rent vand i byerne i middelalderen. For at få væske drak man derfor øl i stedet. Det gjorde man til stort set alle måltider, da maden dengang var meget salt.

Det var ikke unormalt at drikke 3-4 liter øl om dagen. Øllet havde dog ikke lige så høje procenter, som det har i dag. Så det var ikke fordi, at alle rendte fulde rundt.

I begyndelsen af 1200-tallet blev øllet brygget på slotte, i klostre og på bøndernes gårde. De rige begyndte også at importere øl fra Tyskland, som var af bedre kvalitet end den danske.

De fattige kunne brygge deres egen øl eller købe det billige danske.

I midten af 1400-tallet blev ølbrygning et mere professionelt fag. Her oprettede kongen Kongens Bryghus, som skulle brygge øl til den danske befolkning.

Men det var først i 1600-tallet, at Danmark begyndte at brygge øl, som kunne måle sig med det tyske.

I 1618 oprettede Christian 4. et nyt bryghus, som leverede øl til flåden og kongens hof. Den bygning ligger stadig inde i København. Christian 4. var selv berømt for at kunne drikke rigtig meget alkohol.

Da alle drak meget øl under renæssancen, så kaldte man perioden for “den store nordiske rus”. I 1700-tallet drak man ikke nær så meget øl.

Øl i 1800-tallet til nu – Carlsberg bliver født

I 1800-tallet skete der noget med produktionen af øl.

I 1687 fandtes der 140 små bryggerier i København. Men i 1800-tallet var der kun 100 tilbage. Og i 1847 blev Carlsberg stiftet i Valby.

Hos Carlsberg brugte man videnskabelige metoder til at brygge øl. Man lavede øl, som var inspireret af Bayern i Tyskland. Og langsomt udkonkurrerede virksomheden alle de små bryggerier.

Siden år 2000 er der kommet en stor interesse for små bryggerier og nye og anderledes øl. De små bryggerier kaldes mikrobryggerier.

I dag drikker man altså mange forskellige slags øl. Og nu er det ikke for at overleve og få væske. Nu er det for den gode smag, hyggen og til fester.




© Copyright - seismo 2019