Online

Nyt hashtag spreder sig: Derfor er dit feed fyldt af helt sorte billeder

Sådan ser mange opslag på Instagram, Facebook og Twitter ud netop i dag.

Foto: Grafik

Freya Ea Bjørnlund


2 juni, 2020I dag deler folk over hele verden sorte fotos på sociale medier. Billederne bliver fulgt af et nyt hashtag, som viser støtte til sorte amerikanere.

Hvis du scroller gennem dit feed på Instagram, Facebook eller Twitter i dag, ser du nok en helt stribe af helt sorte billeder.

Billederne følges af hashtagget #BlackoutTuesday, altså blackout-tirsdag. Og det spreder sig med lynets hast.

De sorte fotos bliver delt af massevis af kendte, lige fra Katy Perry til hele den amerikanske basketball-liga NBA.

Opslagene skal støtte sorte borgere i USA. Folk poster de sorte billeder for at vise, at de denne tirsdag vil være stille på sociale medier for at vise modstand mod race-mæssig ulighed.

Sådan ser det ud:

Black Lives Matter#BlackoutTuesday#NBATogether

Slået op af NBAMandag den 1. juni 2020

Hvad betyder hashtagget?

Lige nu er der voldsomme demonstrationer i flere amerikanske byer. Demonstranterne mener, at det amerikanske politi behandler sorte værre end hvide. Og de er især vrede over en tragedie, der skete den 25. maj.

Her døde den 46-årige sorte mand George Floyd, efter at politi-betjenten Derek Chauvin trykkede sit knæ mod hans hals i næsten ni minutter.

George Floyd sagde flere gange, at han ikke kunne få luft. Tre andre politibetjente så på, men gjorde intet. Hændelsen blev filmet af folk på gaden, og George Floyds død har vagt raseri over hele verden.

Siden George Floyds død er flere og flere gået på gaden for at demonstrere for, at de fire politibetjente skal straffes. Indtil videre er alle fire betjente blevet fyret, mens Derek Chauvin er blevet sigtet for drab. Demonstranterne kræver nu, at de tre andre betjente også bliver sigtet for drab.

Hvordan skal hashtagget bruges?

Kampen for sortes rettigheder er også rykket ind på sociale medier. Her har mange brugt hashtagget #BlackLivesMatter, altså ”sorte liv har betydning”.

Hashtagget er blevet brugt om vold mod sorte siden 2013 – især når politiet er voldelige mod sorte.

Det er også blevet flittigt brugt under denne uges demonstrationer til at vise billeder og videoer af de voldsomme sammenstød mellem demonstranterne og politiet.

I dag tirsdag trender det nye hashtag #BlackoutTuesday på de sociale medier.

Men det møder også modstand. Mange skriver på sociale medier, at det nye hashtag stjæler opmærksomheden fra al den vigtige information om, hvad der sker under demonstrationerne.

Mange opfordrer nu folk til ikke at bruge #BlackLivesMatter og #BlackoutTuesday på den samme post. Hvis det etablerede #BlackLivesMatter-feed er fyldt med sorte billeder, bliver det nemlig sværere at dele billeder, videoer og vigtig information om demonstrationerne.

Folk finder også andre måder at støtte kampen for sortes rettigheder. Søndag samledes cirka 2.000 danskere i København for at demonstrere for retfærdighed for USA’s sorte.

Og over 11 millioner mennesker har skrevet under på en underskrift-indsamling for at vise, at de vil have alle fire betjente sigtet for George Floyds død.

LÆS OGSÅ: Voldelig trend online: Unge tæsker unge
© Copyright - seismo 2019