Politik

Nyt forslag: Strengere straffe til dem, der kører for hurtigt i bil

Torsdag den 6. februar 2020 kom regeringen med ni tiltag til af bekæmpe vanvidsbilister

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nanna Hein


7 februar, 2020Der er mange, som kører for hurtigt på de danske veje. Det vil regeringen nu gøre noget ved. De foreslår blandt andet, at du kan ende i fængsel, hvis du kører for hurtigt.

Det er ikke kun i Fast and the Furious-filmene, at bilerne kører ræs. Det gør de også på de danske motorveje og landeveje.

Dem der kører for hurtigt, bliver kaldt vanvidsbilister. Det er nemlig en vanvittig måde, som de kører bil på. Sidste år døde over 1.000 mennesker i trafik-uheld. Størstedelen af de uheld var på grund af for høj fart. Det viser tal fra Vejdirektoratet, som blandt andet holder øje med trafik-ulykker i Danmark.

Men nu vil regeringen gøre noget ved vanvidsbilisterne. De er derfor kommet med ni nye tiltag, som skal ændre på loven. Tiltagene skal blandt andet gøre det muligt, at smide vanvidsbilisterne i fængsel. Det skriver DR.

For at de nye tiltag skal blive til noget, så skal et flertal i Folketinget først stemme for loven. I Folketinget sidder der 179 politikere valgt af folket. Det kan tage lang tid at lave en lov. Læs mere om det her.

Læs de ni tiltag her:
1
Hvis du kører vanvidskørsel, tager politiet bilen

Hvis du bliver taget af politiet i at køre vanvidskørsel, så bliver bilen du kører i taget fra dig. Og så er det lige meget om bilen er din egen, dine forældres eller en du har leaset. Bagefter sælger politiet den på auktion (ligesom de gør med stjålne cykler). 

2
Den som leaser en bil, skal også være den, som kører den

Når du leaser en bil, er det ligesom at leje en lejlighed. Du betaler altså et beløb hver måned, og så får du lov til at leje en bil. Hvis det er dit navn, der står på kontrakten, så skal det også være dig, der kører bilen. Det skal altså være forbudt, at lease en bil for en ven.

3
Hurtig straf ved hurtig kørsel

Hvis du kører for hurtigt, kan du risikere at blive blitzet. Det betyder, at politiet tager et billede af dig, hvis du kører for hurtigt. Hvis du bliver blitzet, skal der allerede inden for en uge være kommet en straf. Straffen kan for eksempel være en bøde.

 

4
Det skal være sværere at køre ræs i byerne

Det skal være sværere at køre hurtigere og at køre ræs i byerne. Det kan man for eksempel gøre ved at lave fart-bump på vejene.

5
Øget kontrol med leasing-selskaber

Man skal begynde at holde mere øje med, at den som leaser en bil, også er den, som kører den. Det er Skatteforvaltningen, der skal stå for det. Skatteforvaltningen holder blandt andet øje med, at folk betaler det rigtige i skat. Da man også skal betale skat af en leaset bil, skal de derfor også holde øje med dem, som leaser biler.

6
Strengere straf for vanvidskørsel - også selvom det er første gang

Hvis du bliver taget af politiet i at køre for hurtigt, skal straffen være hårdere end nu. Du vil nemlig både få taget dit kørekort i tre år ligesom du mister din bil – og hvis du kører over 200 kilometer i timen, så skal du 20 dage i fængsel.

7
Strengere staf for at køre uden kørekort

Hvis du kører vanvidskørsel, og får taget dit kørekort, må du ikke køre bil i tre år. Men det er der nogle, som gør alligevel. Bliver du taget i det, så skal du 20 dage i fængsel – tidligere har man bare fået en bøde.

8
Strengere straf hvis du kører om kap, eller ødelægger politiets arbejde

Hvis du kører om kap, eller du med vilje kører i vejen for politiet, så skal du 20 dage i fængsel. 

9
Senere i år skal loven tjekkes igen

I slutningen af året skal Justitsministeriet tjekke, om lov-ændringerne har gjort en forskel. Justitsministeriet har blandt andet ansvaret for politiet.

 

© Copyright - seismo 2019