Videnskab

Nye tiltag i kampen mod corona: Undgå busser og tog i myldre-tiden

Regeringen anbefaler, at man ikke tager offentlig transport i myldre-tiden

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Julius Tromholt-Richter


11 marts, 2020



Flere danskere er blevet smittet med corona-virusset. Derfor kommer regeringen nu med flere nye tiltag, som skal bremse spredningen af corona.

I fredags foreslog regeringen og Sundhedsstyrelsen, at alle arrangementer med flere end 1.000 mennesker burde aflyses for at undgå, at danskere bliver smittet med corona-virusset. Læs mere om det her.

Nu er tallet af smittede danskere oppe på 340. Man regner med, at tallet vil stige endnu mere. Derfor holdt regeringen sammen med blandt andet Sundhedsstyrelsen endnu et presse-møde i går tirsdag, hvor de kom med flere anbefalinger. Det skriver DR.

Her er, hvad de sagde.

Undgå busser og toge i myldre-tiden

I toge og busser står man tæt sammen. Og så bliver risikoen for at blive smittet større. Derfor anbefales det, at man ikke tager bussen, toget eller metroen i myldre-tiden, hvor der er særligt mange mennesker.

Myldre-tiden er fra klokken 7-9 om morgenen og 15.30-17 om eftermiddagen.

Hvis du kan cykle eller gå i stedet, så gør det. Trafik-selskaberne overvejer, at sætte flere busser eller toge ind, for at undgå, at folk står tæt.

Blandt andre har Metro-selskabet indsat flere toge på deres ruter, ligesom togene og stationerne rengøres oftere. DSB har fortalt, at man kan få pengene tilbage for sin billet, hvis man ikke vil køre med toget alligevel. Det skriver TV2.

Tag hensyn til andre

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

  • Vask dine hænder tit og brug håndsprit.
  • Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.
  • Vær opmærksom, når du er på steder, hvor der er mange mennesker.

    Kilde: Sundhedsstyrelsen

Corona-virus er farligst for ældre mennesker og folk med andre sygdomme i forvejen. Men selvom du ikke hører ind under nogle af de grupper, så skal du stadig tage det alvorligt. Du kan nemlig smitte andre.

”Dem, der ikke selv føler sig i farezonen, skal tænke på, at det er der andre mennesker, der er. Så man skal selv ændre adfærd af hensyn til dem, der er i en mere udsat situation,” sagde Danmarks statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Det er derfor vigtigt, at du tager det alvorligt. Det betyder blandt andet, at du skal huske at vaske dine hænder grundigt, og at du skal hoste ned i ærmet og ikke i hånden. Du skal også undgå at give kram, hånd eller kys til andre.

Undgå rejser til røde områder

Udenrigsministeriet er blandt andet dem, som vurderer, hvilke lande det er sikkert at rejse til. De har delt verdens lande ind i farverne gul, orange og rød.

Gul betyder, at man skal være forsigtig med at rejse i de områder. Orange betyder, at man ikke skal rejse der til, med mindre man skal noget bestemt. De røde områder, skal man undgå at rejse til. Fly fra de røde områder kan ikke lande i Danmark fra i dag onsdag. Så hvis du ikke har nået et af de sidste fly ud, så må du finde en anden måde at komme hjem på.

De røde områder er lige nu Hubei-provinsen i Kina, hvor corona-virusset startede, dele af Østrig, Italien, Sydkorea og hele Iran. Hvis du har været i et af områderne, så skal du blive hjemme i 14 dage.

Se hele kortet her.

Hvis du skal ud og rejse, kan du se her, hvad Udenrigsministeriet anbefaler.

Ring til din læge – du skal ikke møde op

Hvis du tror, at du måske har corona, så skal du ringe til din læge. Du skal ikke møde op. For så er der en risiko for, at du smitter lægen, de andre patienter og dem, som arbejder der.

Lægen vil over telefonen vurdere, om du skal undersøges for corona eller ej.

For mange syge kan blive et problem

Hvis for mange bliver syge, så kan syge-husene komme under et stort pres. Der er nemlig ikke plads til alle på hospitalerne, ligesom der ikke er folk nok. Det skriver DR.

Hvis for mange bliver smittede, kan man blive nødt til at hente pensionerede og studerende læger og sygeplejersker ind for at hjælpe til på sygehusene. Det sagde sundhedsministeren Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet på pressemødet.

Det er derfor vigtigt, at alle gør hvad de kan, for at bremse smitten.

Sådan ser det ud på Aalborg Universitetshospital, hvor de er klar til at tage imod corona-smittede:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Bekymret over al corona-snakken? Så skal du se den her video




© Copyright - seismo 2019