Videnskab

Ny undersøgelse: Kræft-svulst på størrelse med et æble fundet hos dinosaur

Det var en dinosaur af typen centrosaurus, som var blevet ramt af knogle-kræft i benet.

Foto: Shutterstock

Julius Tromholt-Richter


5 august, 2020



En kræft-knude på størrelse med et æble er blevet fundet på benet hos en dinosaur. Det er det tidligste fund af kræft hos en dinosaur nogensinde.

Der er ikke nogen tvivl om, at kræft er en forfærdelig sygdom. Det er en af de sygdomme, som slår flest mennesker ihjel hvert år.

Men kræft er desværre ikke noget nyt. Faktisk har dyr kæmpet med sygdommen, længe før vi mennesker dukkede op på Jorden. Det skriver TV2.

En ny undersøgelse viser nemlig, at en dinosaur, der levede for 76 millioner år siden, havde en kræft-tumor på benet. Det er dermed det ældste tilfælde af kræft fundet på en dinosaur nogensinde.

Hvad er det for en undersøgelse?

I 1989 fandt forskere i Alberta i Canada fossilet fra en dinosaur, som levede for 76 millioner år siden.

Hvad er kræft?

Din krop består af milliarder af celler. Kræft eller cancer er en sygdom i cellerne. Kræft opstår, når cellerne i kroppen begynder at vokse uden kontrol og uden formål.

Når en celle i kroppen dør, bliver den skiftet ud med en ny. Det er blandt andet sådan, at sår heles. Hvis der opstår en fejl på en celle, så er den programmeret til at slå sig selv ihjel.

Kræft-cellerne lytter ikke til kroppen og slår ikke sig selv ihjel, selvom der opstår en fejl. I stedet deler kræft-cellerne sig, så der kommer flere og flere af dem i kroppen. Til sidst er der så mange, at de danner en kræft-knude.

Kilde: Cancer.dk.

På det ene ben havde fossilet en stor klump, som forskerne troede, stammede fra en brækket knogle. Men nu har man undersøgt klumpen ved at scanne den. Og det viste sig, at dinosauren har haft en kræft-knude på størrelse med et æble på benet.

Det fortæller David Evans fra Royal Ontario Museum, som har været med til at studere fossilet.

”Dette opsigtsvækkende fund viser, at uanset hvor store og kraftfulde dinosaurerne har virket, så blev de ramt af de samme sygdomme, som vi ser hos mennesker og andre dyr i dag, heriblandt kræft,” siger han.
 
Fossilet var fra en centrosaurus, som var seks meter lang. En centrosaurus levede af planter og gik på fire ben.

Man ved ikke, om dinosauren døde af sygdommen. Man fandt knoglerne blandt flere hundrede andre døde centrosaurusser. Derfor tyder det på, at de er døde af en oversvømmelse.




© Copyright - seismo 2019