Politik
Ny rapport viser, at der er ekstrem ulighed mellem rig og fattig i verden
Den økonomiske ulighed i verden er ekstrem – især mange fattige kvinder knokler uden at få en krone for det.
Nogle mennesker er født rige, fordi deres familie har masser af penge. Andre mennesker arbejder hårdt et helt liv uden at blive rigere overhovedet. Der er ekstremt stor økonomisk ulighed i verden, viser en stor rapport fra organisationen Oxfam Ibis, som arbejder for at bekæmpe fattigdom og ulighed.
Når man undersøger økonomisk ulighed, måler man, hvor stor forskellen er mellem, hvor mange penge de rigeste og de fattigste i et land eller hele verden tjener, og hvilke andre værdier de ejer.
Værdierne i hele verden er fordelt meget ulige, vurderer Oxfam Ibis i den nye rapport.
En lille klub af milliardærer sidder på størstedelen af verdens rigdom. Helt præcist er 2.153 milliardærer (i amerikanske dollar) rigere end 4,6 milliarder af verdens mennesker tilsammen.
Hvem er de fattige?
De rige bliver især rigere, fordi de har arvet mange penge fra deres familie, eller fordi de har mange aktier i selskaber – læs mere om aktier her. Og i de fleste lande skal man ikke betale nær så meget skat for arv og aktier, som man skal for almindeligt arbejde.
Hvem er de fattige så?
Det er først og fremmest kvinder i verdens fattigste lande. Og det er ikke, fordi de ikke laver noget. De knokler med at passe børn, lave mad og hjælpe syge i familien.
Det er den slags arbejde, som vi i Danmark betaler pædagoger, kokke og sygeplejersker for at udføre. Men i mange lande får kvinder ingen løn for den type arbejde, som man kalder omsorgs-arbejde.
Man kan faktisk regne ud, hvor meget gratis arbejde kvinderne bidrager med. Ifølge Oxfam Ibis arbejder verdens kvinder hver dag 12 milliarder timer. Hvis de fik en lav løn for arbejdet, ville de tjene cirka 10,8 tusind milliarder dollar hvert år, ifølge Oxfam Ibis. Men i stedet får de ikke en krone for det.
Det er langt fra rimeligt, mener Kristian Weise, som er general-sekretær i Oxfam Ibis:
”Verdens ledere har indrettet et system, der belønner rigdom langt mere end hårdt arbejde. Det giver ingen mening i forhold til, hvem der reelt bidrager til samfundet,” siger han til Politiken.
Hvad er løsningen på uligheden?
Det er et meget svært spørgsmål at svare på, hvordan vi kan bekæmpe den økonomiske ulighed i verden.
Men Kristian Weise fra Oxfam Ibis har et bud.
Han forklarer ifølge Jyllands-Posten, at det faktisk går bedre med økonomien i mange fattige lande. Men de fleste af pengene går til de rigeste. Og han mener, at der er brug for at sætte skatterne op, så de rige skal aflevere en større del af deres værdier til staten.
Så ville politikerne kunne bruge pengene på noget, som kommer de fattige til gode, for eksempel hospitaler, skoler eller uddannelse:
”Hvis man formåede at beskatte en smule mere og bruge pengene på offentlige investeringer, så ville rigtig mange mennesker fra den ene dag til den anden få et bedre liv og have mulighed for at arbejde sig ud af fattigdom,” siger han ifølge Jyllands-Posten.