Selvskade

Ny app skal hjælpe mod selvskade

Næsten hver fjerde pige i gymnasiet har prøvet selvskade

Foto: Elizabeth Lies/Unsplash

Julius Tromholt-Richter


19 februar, 2020



Hvis du er ung og føler en trang til at gøre skade på dig selv, så skal en ny app hjælpe med at få dig til at lave noget andet i stedet.

Vil du lægge et pusle-spil eller se på billeder af søde dyr på internettet?

Det er nogle af de muligheder, som man kan vælge på en ny app, som skal hjælpe unge mod selvskade. Det skriver DR.

Når man udøver selvskade, så gør man skade på sig selv, ved for eksempel at brænde, rive, skære eller slå sig selv. Selvskade bliver brugt som en måde til at håndtere svære følelser. Det skriver Region Hovedstaden.

I de danske gymnasier har 18 procent af eleverne prøvet at udøve selvskade. 10 procent af drengene og 24 procent af pigerne har prøvet det. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, 2019.

Og det skal en ny app hjælpe med at gøre noget ved.

Hvordan virker appen?

Når du føler en trang til at gøre skade på dig selv, så skal du tage appen frem. Her skal du skrive, hvor stor en trang du har til at skade dig selv. Appen kommer så med nogle forslag til, hvad du ellers kan lave.

Det kan være at bage, lægge et puslespil, se på billeder af søde dyr på internettet eller spille computer.

Bare det at tage appen frem, kan have en positiv effekt. Det forklarer Lotte Rubæk, som er psykolog og leder af Team for Selvskade i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

”Bare at åbne appen kan faktisk i sig selv gøre, at impulsen driver over igen. Fordi de lige pludselig har et fokus og noget konstruktivt, som de gør, når de har den her trang,” siger Lotte Rubæk til DR.

Appen er et forsøg

Den nye app skal testes på unge mellem 13-17 år, som begår selvskade og er i gang med en psykiatrisk behandling. Efter at have brugt appen i to år, vil nogle forskere undersøge, om appen har virket.

Det gør de ved at sammenligne unge der har brugt appen med unge, som ikke har brugt den. Lotte Rubæk forklarer, at behandling online kan virke lige så godt eller i nogle tilfælde bedre, end behandling hvor man får hjælp ansigt til ansigt.

Det er Region Hovedstaden, som har udviklet den nye app. Danmark er delt ind i fem regioner. Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Det er regionernes ansvar at tage sig af sundheden i området. De har blandt andet ansvaret for hospitalerne, psykiatrien og lægerne. Læs mere om regionernes opgaver her.

De seneste dage har DR fortalt om hemmelige grupper på Instagram, hvor unge deler billeder af selvskade og planer om selvmord. Læs mere om det her.

Hvis du selv går med tanker om selvskade, eller kender nogen, som du er bekymret for, så kan du kontakte Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade på 70 10 18 18. Du kan også skrive med dem anonymt på deres hjemmeside her. Du kan også bruge appen SAFE, som kan hentes i app-store – gennem råd og øvelser hjælper den dig til at undgå selvskade.




© Copyright - seismo 2019