Politik

Nu kan du stemme på veganer-partiet til næste valg

Medlemmer af veganerpartiet til en march om dyre-rettigheder

Foto: Veganerpartiet

Julius Tromholt-Richter


6 august, 202020.182 stemmer har veganer-partiet samlet ind. Det betyder, at du nu kan stemme på partiet til næste valg.

Næste gang der er valg til Folketinget, hvor politikerne sidder, så kan du stemme på et nyt parti.

Veganer-partiet har netop samlet så mange underskrifter sammen, at de kan stille op til det næste valg.

Det skriver partiet på Twitter.

Hvad er det for nogle underskrifter?

Når man starter et nyt parti, så kan man ikke bare få lov til at stille op til et valg. Man skal nemlig først indsamle 20.182 underskrifter fra folk. De skal skrive under på, at de gerne vil have, at dit parti stiller op.

Så det er lidt flere end bare lige din familie og venner. Medmindre du selvfølgelig har rigtig mange venner eller en kæmpe familie.

De underskrifter kalder man vælger-erklæringer. Og dem har veganerpartiet nu indsamlet. Så næste gang der er valg, kan du stemme på veganerpartiet ved siden af de klassiske partier som Socialdemokratiet, Venstre og alle de andre.

Nu skal Indenrigsministeriet godkende vælgererklæringerne. De skal afgøre, om alle stemmerne er gyldige – at der ikke har været snydt med nogle af dem.

Hvis ministeriet ikke finder nogen problemer, så er partiet klar til at stille op. Det skriver Berlingske.

Det næste valg til Folketinget kommer senest i 2023. Så der er nok et par år til, før du kan stemme på dem.

Hvad går partiet ind for?

Veganerpartiet har tre områder, som betyder særligt meget: Dyre-velfærd (man skal passe på dyr), naturen og folke-sundhed (befolkningen skal være sund og rask). Læs mere om dem her.

”Alle dyr i menneskers varetægt skal have mulighed for luft, fri bevægelse og udfoldelse af deres naturlige adfærd,” skriver partiets på sin hjemmeside.

Derudover går partiet ind for vegansk kost – som du nok kan regne ud med det parti-navn. En veganer spiser kun mad baseret på planter. De spiser derfor ikke kød, fisk, fjerkræ og skaldyr. De undgår også produkter fra dyr, for eksempel mælk, æg, ost, læder og pels.

Partiet går dog ikke ind for at gøre det ulovligt at spise kød. Det er heller ikke et krav, at man skal være veganer for at være medlem af partiet. Det skriver DR.

Men hvis man spiser kød, vil man ikke have stemme-ret til partiets general-forsamlinger – et møde en gang om året, hvor partiets medlemmer stemmer om forskellige beslutninger.

LÆS OGSÅ: Danmark har fået et nyt parti: Se her, hvad de står for.
© Copyright - seismo 2019