Kultur

Nu får mænd og kvinder samme løn på fodbold-landsholdet i Brasilien

Brasiliens kvinder i kamp mod Sverige i 2018.

Foto: Shutterstock.

Julius Tromholt-Richter


7 september, 2020



Mænd og kvinder får nu det samme i løn, hvis de spiller for det brasilianske fodbold-landshold. Det kan få flere lande til at overveje det samme, mener ekspert.

For de fleste fodbold-spillere er det en stor ære at spille på landsholdet.

Det er nemlig kun de bedste spillere i landet, som får lov til at blive udtaget til landsholdet.

Udover den store ære, så får man også penge for at spille på landsholdet. Man får blandt andet penge, når man bliver udtaget til holdet. Man får også præmie-penge for de turneringer, som holdet eventuelt deltager i.

I de fleste lande i verden får mænd langt flere penge end kvinder for at spille på landsholdet. Men sådan er det ikke længere i Brasilien. De vil fremover få lige meget. Det kalder man for lige-løn. Det skriver DR.

Hvem bestemmer det?

Hvert land har et fodbold-forbund. Det danske hedder Dansk Boldspil Union (DBU).

Forbundet har ansvaret for fodbold i landet. De arrangerer landets fodbold-turneringer, ligesom de også står for landsholdet. Det er fodbold-forbundet, som bestemmer lønnen til spillerne på landsholdet. Ude i klubberne bestemmer klubben selv.

Aftalen om ligeløn i Brasilien faldt på plads allerede i marts. Det fortæller Rogerio Caboclo, som er præsident for det brasilianske fodbold-forbund, CBF.

”Siden marts i år har vi besluttet, at give lige-løn til mænd og kvinders fodbold. Der vil ikke længere være forskel på mænd og kvinder, da CBF vil behandle alle lige,” siger han ifølge mediet BBC.

I England, Norge, New Zealand og Australien har de også indført ligeløn på fodbold-landsholdene.

Hvorfor får de ikke lige meget i flere lande?

Herre-fodbold er meget mere populært end kvinde-fodbold.

Der er langt flere tilskuere til mændenes kampe. Derfor bliver der solgt flere billetter. Når der er mange tilskuere, så kan man også lave aftaler med sponsorere for flere penge.

Derfor tjener herre-landsholdet langt flere penge hjem til fodbold-forbundet end kvinderne gør. Derfor mener nogle, at de derfor også skal have mere i løn.

Andre mener, at man repræsenterer sit land, når man er på landsholdet. Og mænd og kvinder repræsenterer landet lige meget. Derfor skal de have det samme.

Hvad med Danmark?

I Danmark tjener mænd stadig mere end kvinder på landsholdet. Også selvom flere kvinder længe har kæmpet for ligeløn.

En af dem er Pernille Harder, som er anfører for det danske kvinde-landshold.

”Vores mål er at få ligeløn. Vi ved godt, at det måske ikke sker i morgen, men vi har det som et mål, som vi hele tiden stræber efter at opnå,” sagde hun til DR sidste år.

Den nye aftale i Brasilien kan få andre lande til at overveje at gøre det samme. Det mener Arnela Muminovic, som er fodbold-ekspert hos DR.

”Når det er så stort et land, som gør det, tror jeg, at mange kvindelige landsholdsspillere rundt omkring vil spekulere på, om det ikke også skal være et mål for dem. Generelt vil der måske komme et større pres på de nationale fodboldforbund,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Historisk: Danske Pernille Harder bliver den dyreste kvindelige fodbold-spiller nogensinde.




© Copyright - seismo 2019